Počas uplynulého a tohto víkendu bol počas testovania v Nitre do ostrej prevádzky spustený systém TrustOne.

Vďaka tejto aplikácii, ktorá sa rýchlo presadzuje aj v medzinárodnom prostredí, sa zrýchlilo a zefektívnilo testovanie na odberných miestach, keďže odpadlo prepisovanie údajov do papierov. Pomocou aplikácie sa podarilo otestovať 40 994 ľudí a čakanie na odberných miestach sa znížilo na minimum. Najväčší počet testov zaznamenaných v aplikácii bol v sobotu 16.1.2021 – 12 262.

TrustOne je medzinárodný elektronický systém manažovania a vyhodnocovania pravidiel pohybu osôb v súvislosti s ochorením COVID-19 založený na blockchaine. Motivuje ľudí na pravidelné dobrovoľné testovanie z dôvodu využívania benefitov, ktoré im periodické testovanie prináša. Jeho hlavnými benefitmi sú bezpečnosť, rýchlosť, masívna využiteľnosť a flexibilnosť. Cieľom spustenia systému TrustOne, ktorý odporučil aj Úrad verejného zdravotníctva, je čo najrýchlejší návrat k normálnemu životu.

Na Slovensku systém aplikovali po úspešnej pilotnej prevádzke aj tento víkend v Nitre na plošnom testovaní. Marek Hattas, primátor Nitry oceňuje najmä urýchlenie administratívy pri testovaní: „Systém TrustOne nám pomáha zrýchliť ten proces administrácie, ktorý je priamo na odbernom mieste, ale samozrejme aj samotný proces. Čakanie na odber je potom o niečo kratšie, pretože administrátori už nemusia zapisovať tie údaje ručne, ale v podstate to majú všetko načítané v systéme.“

Systém TrustOne sa skladá z mobilnej aplikácie a administračného webového portálu pre veľkých zamestnávateľov. Je využiteľný pre firmy, kultúru, gastro, športoviská, čiže má široké spoločenské uplatnenie. Jeho podstatou je evidovanie a kontrola pohybu osôb v súvislosti s pandémiou Covid-19. Princípom je úplná bezpečnosť údajov o osobe ako aj o jej zdravotných záznamoch. Ľudia sa vďaka tomuto systému budú vedieť preukazovať negatívnym testom na Covid, prípadne absolvovanou vakcináciou kdekoľvek prídu a bez toho, aby bola porušovaná ochrana osobných údajov či pravidlá GDPR.

Pre štát systém ponúka možnosť podpory dobrovoľného pravidelného testovania širokého okruhu obyvateľov, ktorí získajú významný benefit – možnosť preukazovať sa jedným výsledkom testu na viacerých miestach, navyše bezpečne a v súlade s pravidlami GDPR. Veď napr. každý rodič školopovinného dieťaťa je zároveň zamestnancom v nejakej firme, a ten istý rodič môže zároveň chcieť športovať, relaxovať na kultúre, ísť sa najesť a podobne. Takúto osobu stačí otestovať raz a dokáže sa cez svoju digitálnu identitu výsledkom hodnoverne preukázať kdekoľvek. Žiadne ďalšie modré papieriky s priamo napísanou diagnózou, ktorá je ťažko kontrolovateľná (nutnosť pýtať si občiansky preukaz, čo nemôže každý). Navyše papier je zneužiteľný a falšovateľný, ako sme toho boli svedkami pri plošnom testovaní.

„Sme presvedčení o tom, že systém TrustOne s technickou podporou O2 Business Services dokáže motivovať a mobilizovať rozhodujúcu časť obyvateľov Slovenskej republiky na benefity výmenou za pravidelné a dobrovoľné testovanie,“ konštatuje Henrich Simonics, CEO spoločnosti TrustOne.

Systém TrustOne má aj ďalšie využitie okrem kontroly zamestnancov či návštevníkov divadla alebo športového podujatia. Je vhodný aj na riadenie čistenia a dezinfekcie fyzických objektov (spoločné priestory vo firmách, toalety,  hotelové izby  a pod.), čo si môže každý návštevník cez systém overiť. Okrem toho je systém TrustOne schopný informovať testovaných o výsledkoch ich testov, automaticky generovať certifikáty z testovania (jednotlivo aj hromadne), vo veľkých firmách aj automaticky nastaviť a oznamovať nasledujúce dátumy testovania pre konkrétne osoby, automaticky generovať denné plány testovania či očkovania, ale aj tracking  / sledovanie stavu testovacích súprav a vzoriek.

Systém TrustOne bol spustený do ostrej prevádzky v apríli roku 2020 na rôznych svetových športových podujatiach, na veľkom množstve letísk v rôznych štátoch, používajú ju viaceré letecké spoločnosti. S TrustOne sa môžu stretnúť všetci, ktorí vstupujú na územie Spojeného kráľovstva a chcú si skrátiť karanténu.

Za vývojom systému TrustOne stoja svetové spoločnosti General Electric a TE-FOOD, ktoré si ešte začiatkom leta 2020 spoločne podali prihlášku o svetový patent na spôsob zabezpečenia dát aj v kombinácii s blockchainovou technológiou.

„Veríme, že nasadenie systému TrustOne bude úspešné a pomôže prinavrátiť dôveru občanov v štát, ktorý vie stanovovať čitateľné a predvídateľné pravidlá a pomôže k čo najskoršiemu zlepšeniu celkovej nálady občanov v lepšiu budúcnosť a k rýchlejšiemu návratu do ekonomického aj spoločenského „novému normálu“ v čase Covidu a aj po ňom,“ povedal Henrich Simonics, CEO spoločnosti TrustOne.

Viac o on-line objednávaní na testy

Aktualizované: On-line objednávanie na antigénové testy skrachovalo. A potom znovu ožilo

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.