Objektívy smartfónov Galaxy vďaka nej dostanú “slnečné okuliare”.

Samsung koncom roka 2021 predstavil aplikáciu, ktorá prácu s RAW formátom posúva na novú úroveň. Aplikácia Expert Raw bol v čase uvedenia dostupná iba pre model Galaxy S21 Ultra, do ktorého priniesla funkciu, ako je viacsnímková 16-bitová podpora RAW pre hlavný, ultraširokouhlý, teleobjektív a periskopický fotoaparát. To znamená, že je možné vytvárať zábery vo formáte RAW s lepšou ostrosťou, detailmi a dynamickým rozsahom. Teraz je táto aplikácia už dostupná pre veľké množstvo Galaxy telefónov a ponúka ďalšie skvelé funkcie.

Expert RAW ponúka aj experimentálne funkcie ako napríklad astrofotografiu a možnosť manuálneho spájania snímok nasnímaných pri viacerých expozíciách do jednej snímky a spoločnosť Samsung teraz pridala do zoznamu funkcií ND filter, ktorý sa stará o redukciu svetla prechádzajúceho do objektívu fotoaparátu. Technika sa využíva počas dňa predovšetkým pri fotení krajín či scenérií vyžadujúcich dlhú expozíciu. 

Samsung Expert RAW s podporou ND filtrovZdroj: Sammobile
Samsung Expert RAW s podporou ND filtrov

Využijte ju napríklad vtedy, keď chcete vytvoriť snímku s rozmazaním pohybu, napríklad pri zachytávaní vodopádu, a potrebujete použiť dlhú uzávierku. Tento postup je síce v noci využiteľný bez akýchkoľvek problémov, keďže do objektívu vstupuje málo svetla, ale počas dňa objektívom prechádza svetla oveľa viac, čo spôsobí, že konečná fotografia je preexponovaná. Práve tento problém riešia ND filtre

ND filtre možno považovať za slnečné okuliare pre fotoaparát na fotografovanie počas dňa s dlhou expozíciou. Ich použitie zabráni “prepáleniu” fotografií, pričom je možné použiť dlhú expozíciu. Samsung však namiesto fyzických filtrov pridáva ich softvérovú podporu, ktorá je dostupná v najnovšej verzii aplikácii Expert RAW v sekcii Expert RAW Labs.

Zdroj: Sammobile

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.