Používateľské rozhranie Android smartfónov je vo väčšine prípadov veľmi intuitívne.

To isté platí aj pri inštalovaní aplikácií. Už odlišné to je v prípade inštalovania aplikácií, ktoré sú náročnejšie na hardvér telefónov a ich samotná inštalácia je na menej výkonných zariadeniach zdĺhavejšia.

Google pracuje na tom, aby si používatelia mohli svoje obľúbené aplikácie nainštalovať do svojich zariadení rýchlejšie. Portál Android Authority uvádza, že nová funkcia sa začína dostávať do Obchodu Play pre vybrané telefóny Google Pixel ako súčasť Android 12 DP3. Funkcia musí byť pritom povolená na strane servera.

Funkcia má označenie „Optimalizácia inštalácií aplikácií“. Podľa súvisiaceho dokumentu podpory bude služba zhromažďovať údaje o tom, ako používatelia najskôr interagujú s aplikáciami, aby bol celý proces inštalácie rýchlejší.

Ak je optimalizácia inštalácií zapnutá, pri prvom otvorení aplikácie po inštalácii zariadenie Googlu oznámi, ku ktorým častiam aplikácie používateľ pristupoval a v akom poradí. Tieto informácie sú kombinované s údajmi aj od iných používateľov na nájdenie trendov a identifikáciu, ktoré časti aplikácie sú pre nich najdôležitejšie.

Podľa spoločnosti Google to pomôže aplikáciám nielen rýchlejšie sa nainštalovať, ale aj rýchlejšie otvárať a bežať, čím sa zníži záťaž procesora v smartfóne. Aj keď táto funkcia vyvoláva množstvo otázok ohľadom súkromia, Google uisťuje, že nezhromažďuje konkrétne identifikačné informácie o používateľoch, ktorí túto funkciu používajú.

Nebude tiež zhromažďovať údaje o iných aplikáciách ani o obsahu spojenom s používateľmi a používatelia budú mať možnosť túto funkciu kedykoľvek vypnúť.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Tento doplnok vás ochráni pred sledovaním na internete

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.