Operačný systém iOS 11 prináša vylepšenú podporu pre aplikácie rozšírenej reality. V tomto článku prinášame zoznam tých najzaujímavejších AR aplikácií pre iOS a Android. Hoci má platforma od Apple aktuálne v tomto segmente navrch, aj Android ponúka niekoľko kvalitných aplikácií. Pokémon GO v článku samostatne nespomíname, nakoľko o tejto aplikácii už počul takmer každý. Pozornosť si však ešte stále zaslúži, minimálne z technologického hľadiska.

Všetky aplikácie z nášho výberu sú pritom zadarmo, autori sa spoliehajú na vloženú reklamu.

IKEA Place

IKEA je obchodný reťazec s nábytkom a bytovými doplnkami, ktorý predstavovať netreba. Okrem toho sa však IKEA začala do vysokej miery zaoberať novými technológiami a rozšírená realita padla tejto spoločnosti priamo do náručia. Veď čo je jednoduchšie, ako si pomocou smartfónu zariadiť byt, dom alebo kanceláriu. Samozrejme, virtuálne, ale s reálnou veľkosťou produktov a rozmiestnením podľa predstáv. Aplikácia IKEA Place ponúka takmer všetky produkty z obsiahleho katalógu, ktoré môžete pomocou AR vkladať do jednotlivých miestností a zistiť, či sa vám to bude páčiť, či potrebujete inú farbu alebo iný dizajn.

Skutočne jednoduché, pričom v predajni nemusíte riešiť dilemu, ako to bude v skutočnosti vyzerať, keďže ste si to už predtým pozreli a naplánovali. Aplikácia je veľmi jednoduchá, stačí jej povoliť prístup k fotoaparátu (fotkám) a môžete zariaďovať. V ponuke sú jednotlivé kategórie nábytku alebo aj aktuálne top produkty, s ktorých si môžete podľa potreby vyberať. Nábytok vložený do prostredia vyzerá realisticky, pričom môžete meniť jeho veľkosť, polohu alebo ho otáčať a následne váš návrh zaznamenať. To urobíte kliknutím na ikonu fotoaparátu. Ak plánujete kúpu nábytku v IKEA a vlastníte iPhone, túto aplikáciu určite vyskúšajte. Veľkým benefitom je aj to, že táto aplikácia má slovenskú lokalizáciu.

Google Play

AirMeasure

Merajte, plánujte, zabávajte sa. Aj takto vnímame aplikáciu, ktorá ponúka množstvo funkcií, ktoré asi nevyužijete všetky, ale niektoré sú skutočne zaujímavé. V prvom rade ide o využitie rozšírenej reality, ktorá v tomto prípade dáva zmysel. V jednoduchom prostredí aplikácie si môžete nastaviť funkciu, ktorú potrebujete. V ponuke je meranie, kreslenie do priestoru, laserové značenie objektov, vytváranie 3D trajektórií, 3D predmetov, ale aj vkladanie nábytku z vlastnej databázy aplikácie. Najčastejšie používame funkciu meranie, ktorá nám dáva najväčší zmyslel a funguje celkom dobre.

Na displeji sa vám zobrazí bodka, ktorá označuje konkrétny bod v reálnom priestore. Ten stačí označiť a presunúť na ďalší, pričom vám aplikácia vypočíta vzdialenosť medzi dvoma bodmi v centimetroch. Takéto meranie je na naše prekvapenie celkom presné, samozrejme, odchýlky sú, ale nie také, ako sme si predstavovali. Ak značíte body pod dobrým uhlom, výsledok vás určite prekvapí, pričom si môžete nameraný úsek odfotiť priamo z aplikácie – stačí kliknúť na ikonu fotoaparátu. Na rýchle a orientačné zmeranie predmetov je to skutočne použiteľné. S touto aplikáciu máte meter neustále vo vrecku.

Google Play

TheBrainARApp

Ak vás zaujíma anatómia ľudského tela, konkrétne vrchnej časti (hlava a krk), tak vás bude táto aplikácia určite baviť. Z dlhodobého hľadiska to zaujímavé nie je, ale na prezretie toho, aké zákutia ukrýva ľudské telo je to pôsobivé. Aplikácia zobrazí v rozšírenej realite vrchnú časť ľudského tela, ktorú si môžete rozobrať na jednotlivé časti, podľa toho, čo vás zaujíma.

Začína povrchom, teda kožou, následne je tu rozloženie svalovej hmoty, dýchacia sústava, cievny systém, lebka (kosti) a následne mozog + miecha. Lebka a mozog sa dajú rozdeliť na menšie časti, pričom si môžete nechať vysvetliť, na čo jednotlivé časti slúžia. Vysvetlenie je hlasové v angličtine, stačí kliknúť na ikonu reproduktora v ľavej lište s funkciami. Rozobraté časti tela v rozšírenej realite môžete uložiť do galérie, opäť stačí kliknúť na ikonu fotoaparátu. Dodajme, že s celým skeletom a jednotlivými časťami môžete hýbať, zväčšovať ich a presúvať po ploche displeja. Aplikácia je použiteľná aj s VR okuliarmi, kde si môžete pozrieť zloženie nervového systému.

Google Play

AR Dragon

Aby sme neboli iba vážni, môžeme myslieť aj na zábavu. Na tento účel poslúži aplikácia AR Dragon, ktorá nám pripomína tamagoči. Kto ho mal, vie o čom hovoríme, kto nie, prišiel o kopec zábavy a detských „starostí“. Za pomoci rozšírenej reality si do prostredia vložíte svojho malého draka, o ktorého sa budete starať alebo sa s ním iba hrať.

My sa s ním hráme a je skutočne „na zjedenie“. V prostredí fotoaparátu to vyzerá veľmi realisticky, čo je na tom najzábavnejšie. Draka môžete štekliť, kŕmiť, hrať sním hry alebo ho cvičiť, aby bol neustále lepší a vy tak môžete získať ďalšie benefity. Ak sa o draka staráte dlhodobo, on rastie, dospieva, pričom sa vám odomykajú ďalšie možnosti, ako napr. iné jedlo, iný druh cvičenia alebo hier. Samozrejme, ide aj o body, ak ich nazbierate veľa, môžete zmeniť farbu vášho draka alebo mu dokúpiť pokrývku hlavy. V aplikácii občas vyskočí reklama a taktiež ponúka nákupy v aplikácii, na čo si treba dávať pozor, najmä ak ju hrajú deti. V každom prípade ide o podarenú AR aplikáciu, ktorá na chvíľu odľahčí náročný deň.

Google Play

INKHUNTER

Pomocou tejto aplikácie si môžete v rozšírenej realite pozrieť, ako by vyzerali tetovačky na vašom tele. Najskôr si vyberiete jeden z množstva dostupných dizajnov tetovačiek – pomôže vyhľadávanie a následne si ju v rozšírenej realite umiestnite na vaše telo.

K dispozícii sú dva režimy, ako si zobraziť náhľad tetovačky. Pokročilejší režim vyžaduje, aby ste si na žiadanú končatinu nakreslili znak z troch čiarok. Pre aplikáciu slúži táto kresba ako pomôcka, aby vedela, kde má zobraziť tetovačku v rozšírenej realite. Alternatívne je k dispozícii jednoduchší režim, ktorý však nezobrazuje tetovačku na tele až tak realisticky. V tomto režime sa zobrazuje obrázok tetovačky neustále na displeji, takže si stačí správne napasovať ruku alebo miesto na tele a vytvoriť fotografiu.

Aplikácia umožňuje pridávať tetovačky medzi obľúbené alebo si vytvoriť svoje vlastné tetovanie. K dispozícii je aj galéria fotiek, ktoré ste pomocou aplikácie zhotovili. Môžete tak pred vlastným úkonom priamo ukázať, ako si tetovanie predstavujete.

Google Play
App Store

Holo

Holo je zábavná aplikácia, ktorá obsahuje množstvo virtuálnych objektov. Tie si môžete umiestniť do skutočného prostredia okolo vás a vytvoriť si video či fotografiu. V databáze nájdete zvieratá, ľudí, rôzne kostýmy a zábavné objekty.

Holo nemá hlbší zmysel, avšak pokiaľ chcete otestovať možnosti dnešných technológií, táto aplikácia je vhodná voľba na krátku zábavu a skúšanie rozšírenej reality. S trochou kreativity vytvoríte aj pomerne zábavné video, ktoré napr. zachytáva virtuálneho psa na skutočnom gauči. Virtuálne hologramy si môžete podľa potreby presúvať a meniť ich veľkosť. Vytvorené multimédiá môžete zdieľať prostredníctvom iných aplikácií alebo si ich uložiť do zariadenia.

Google Play
App Store

FaceRig

Ak sa vám páčia animovaní smajlíci Animoji, ktorých si môžete vytvoriť pomocou iPhone X a nechcete si kupovať nový telefón za 1200 eur, máme pre vás dostupnejšiu alternatívu. FaceRig je bezplatná aplikácia pre Android a iOS, ktorá využíva rozšírenú realitu a ponúka veľmi podobnú funkcionalitu.

FaceRig obsahuje niekoľko tzv. avatarov, čo sú kompletne animované tváre zvierat, drakov a iných postavičiek. K dispozícii sú aj kreslené 2D tváre a tzv. masky, čo sú podobné efekty, ako ponúka napr. Snapchat, Messenger alebo Instagram. V aplikácii FaceRig však tieto efekty pôsobia dokonalejšie a uveriteľnejšie.

Funkcionalita aplikácie spočíva v tom, že si vyberiete žiadanú masku alebo avatara. Následne budete prednou alebo zadnou kamerou fotoaparátu snímať vašu tvár alebo niekoho známeho. Avatar v aplikácii bude verne kopírovať pohyb vašej tváre a vašu mimiku. Môžete si vytvoriť fotografiu alebo video, takže ak chcete niekomu poslať video správu zábavným spôsobom, FaceRig vám s touto úlohou pomôže.

Google Play
App Store

Prekladač Google

Rozšírená realita nie je iba o hrách a zábave. Môže mať aj praktické využitie a najlepšie to prezentuje aplikácia Prekladač Google. Tá dokáže prekladať texty v cudzom jazyku tak, že ich napíšete, nadiktujete alebo že ich zaznamenáte fotoaparátom. A práve v poslednom prípade sa prejavuje využitie rozšírenej reality.

V reálnom čase stačí snímať nápisy v cudzom jazyku a aplikácia vám ich hneď preloží. My sme túto funkciu využili okrem cestovania aj počas nastavovania počítača, ktorý sme na testovanie dostali s predinštalovanou ruskou jazykovou verziou systému Windows 10.

Google Play
App Store

Star Walk 2

Aplikácia Star Walk 2 využíva rozšírenú realitu, aby vám pomohla nájsť objekty na oblohe. Pomocou tohto nástroja jednoduchšie nájdete žiadané hviezdy a ich konštelácie, resp. okamžite zistíte, na čo sa práve pozeráte.

Funkcia rozšírenej reality predstavuje iba zlomok toho, čo aplikácia Star Walk 2 ponúka. K dispozícii sú aj aktuálne informácie o slnečnej sústave a detailné údaje o každej z hviezd. Star Walk 2 tak poteší zvedavcov, nadšencov, ale aj používateľov, ktorí sa zaoberajú astronómiou.

Aplikácia je dostupná zadarmo, avšak rýchlo vás začnú otravovať reklamy, ktoré sa objavujú prakticky pri každom prepnutí obrazovky.

Google Play
App Store

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš. Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit