Obchod Play si posvieti na aplikácie ešte dôkladnejšie ako predtým.

S príchodom väčšej vlny obsahu tvoreného AI a integrácie AI nástrojov aj do aplikácií či služieb, kde sa predtým nenachádzali, prišilo do mnohých sfér veľa zmien. S AI chatbotmi sa museli vysporiadať zamestnávatelia aj školstvo, obsah tvorený pomocou AI robí vrásky aj sociálnym sieťam. Fenomén umelej inteligencie je prítomný na mnohých frontoch a všetkým je jasné, že už len tak nezmizne. Budú sa mu musieť teda nastaviť hranice.

Doménou, kde by sa mala AI regulovať trochu prísnejšie, sú aj aplikácie. Posvietiť si na to chce práve spoločnosť Google, resp. Obchod Play. Ten teraz prináša nové pravidlá pre vývojárov aplikácií. Ak ich budú chcieť udržať v rámci oficiálneho obchodu pre Android smartfóny, budú sa im musieť podrobiť.

Nahlasovanie obsahu tvoreného AI priamo z aplikácie

Jedným z bodov, ktorý Google vyzdvihuje, je možnosť nahlásenia obsahu tvoreného umelou inteligenciou priamo v aplikácii. Toto nahlásenie obsahu by malo byť dostupné rovnako jednoducho ako je možné nahlásenie obsahu bežnými používateľmi. V skratke aj umelá inteligencia by sa v rámci aplikácie mala vysporiadať s rovnakými pravidlami ako bežní používatelia.

S týmto bodom sa však spája aj to, že na umelú inteligenciu sa budú vzťahovať aj pravidlá spojené s obsahom. Vývojári aplikácie by mali zabezpečiť to, že AI nebude zdieľať žiadny nevhodný obsah spojený napríklad s pornografiou či násilím. Ak však vývojári tieto pravidlá nedodržia a nezakomponujú do svojich aplikácií, Obchod Play ich môže vylúčiť.

Predsa sa však nájdu výnimky

Tieto pravidlá sa majú vzťahovať na všetky aplikácie, ktoré využívajú AI chatbotov, AI generátory obrázkov, hlasu či videa. Avšak aplikácie, ktoré AI využijú na zhrnutie obsahu alebo na účely produktivity sa do tohto zahŕňať nebudú. Výnimky so sebou prinesú určite špekulantov, ktorí začnú premýšľať nad tým, ako sa z nových pravidiel Google vymotať. Google však má byť nekompromisný.

Okrem toho chce však Obchod Play zatočiť aj s aplikáciami, ktoré využívajú povolenie na neustály prístup k vašej knižnici s fotkami a videami. Ak totiž Obchod Play vyhodnotí, že aplikácie nepotrebujú stály prístup ku všetkým fotografiám, má im zavrieť brány a ponúknuť im len čiastočný prístup do vašej galérie.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.