Presne pred 40 rokmi dostal počítač Apple II viac pamäte, vďaka disketovej mechanike Disk II.

Udialo sa to presne 1. júna 1978, kedy bolo zaznamenané jedno z najdôležitejších rozšírení na zariadeniach spoločnosti. Najlepšia disketová jednotka svojej doby, Disk II, riešila najvýraznejšiu slabinu zariadenia Apple II, ktorá bola spôsobená nedostatkom úložného priestoru. Následne sa vytvorilo smerovanie spoločnosti, ktoré začalo vykazovať mimoriadne zisky.

Potreba tejto disketovej jednotky vznikla krátko po predstavení Apple II. Po šiestich mesiacoch od uvedenia sa táto možnosť vytvorila aj hlavne kvôli potrebám lepšieho uchovávania a prenášania dát.

Diskety v roku 1978 nahradili kazetové pásky, ktoré boli jedinou možnosťou ako ukladať dáta a pristupovať k programom. V dnešnej dobe cloudových služieb a veľkokapacitných interných a prenosných pamätí to vyznieva až komicky.

Spoločnosť IBM vynašla 8” disketu už začiatkom 70-tych rokov. Neskôr sa formát zmenil na 5 ¼”, ktorý bol vhodnejší pre osobné počítače. Tento menší formát debutoval v roku 1976 a po začatí využívania v Apple II sa tejto technológii dostalo aj patričného ocenenia.

Na vývoji disketovej mechaniky Disk II spolupracoval Steve Wozniak, ktorý sa vyjadril, že išlo o jeho najvýznamnejší projekt, na ktorom pracoval. Podľa jeho slov nešlo ani tak o peniaze, ako iba o čistú prestíž. Vytvorenie tejto mechaniky malo dopomôcť aj k väčšiemu využívaniu osobných počítačov Apple II.

Spustenie predaja Disk II naozaj dopomohlo k lepším predajom počítača Apple II. Tento krok aj výrazne prispel k rekordným ziskom spoločnosti a boli položené základy celej predajnej stratégie Applu, ktorá v podstate úspešne funguje do dnešných dní. 

Výrobné náklady disketovej mechaniky predstavovali iba 140 dolárov, pričom predajná cena atakovala pri predobjednávkach 500 dolárovú hranicu (495 dolárov). Po ukončení predobjednávok sa cena ustálila na hodnote 595 dolárov za jednu mechaniku.

Zdroj: CultOfMac

Prečítajte si aj:

Apple: Aké novinky môžeme očakávať od WWDC 2018?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.