Obe firmy pracujú na bezpečnosti používateľov.

Ide o technologickú špecifikáciu nežiaduceho sledovania polohy a detekcie tejto činnosti. Týkať sa to bude zariadení Bluetooth a fungovať bude na smartfónoch od Applu, teda s iOS, ale aj zariadení s Androidom. K téme iOS sme priniesli súvisiacu informáciu v tomto článku a týka sa novej aktualizácie iOS 17.5. Google takisto spustil aktualizácie pre Android 6 a vyšší.

Zariadenia ako AirTag či Smart Tag a im podobné ekvivalenty sú dobré vecičky na to, aby ste našli stratenú batožinu, kľúče alebo mali prehľad o tom, kde je váš pes. Nevýhodou je, že takýto „žetónik“ vám môže podstrčiť niekto iný a sledovať vašu polohu, alebo polohu auta.

Vďaka novej funkcii sa bude na zariadeniach používateľov zobrazovať informácia „[názov zariadenia] sa pohybuje s vami“. Nezáleží na tom, s akou platformou sú zariadenia pôvodne spárované. V správe sa uvádza, že hlásenie sa zobrazí po čase. Čo presne to znamená, nebolo špecifikované. Po zobrazení tejto správy bude jasné, že sa s používateľom pohybuje zariadenie s Bluetooth špecifikáciou kompatibilné s touto priemyselnou technológiou. Zdá sa, že pôjde o vysoko univerzálne riešenie na zachytenie rôznych Bluetooth sledovačov.

Ku kompatibilite s touto technológiou sa do budúcna zaviazali aj výrobcovia ako napríklad Chipolo, eufy, Jio, Motorola a Pebblebee. Od samého začiatku boli tieto zariadenia navrhnuté s ochrannými prvkami zameranými na súkromie používateľa. Ako však ide vývoj dopredu a vynaliezavosť niektorých špekulantov nemá hraníc, je reakcia oboch lídrov v oblasti OS na mieste.

Apple AirTag
Apple AirTag

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.