Vývojári budú musieť splniť niekoľko podmienok.

Apple v posledných týždňoch zmiernil viacero obmedzení, ktorými bol špecifický operačný systém iOS. Pribudla podpora pre aplikačné obchody tretích strán a používatelia majú aktuálne väčšiu slobodu pri nastavovaní iPhonu, aby si zvolili predvolený internetový prehliadač.

Ďalšou novinkou, ktorá je aktuálne dostupná v beta verzii systému iOS 17.5 a čoskoro bude k dispozícii aj pre širokú verejnosť, je podpora sťahovania iOS aplikácií priamo z webových stránok. Táto funkcia je dostupná iba v krajinách Európskej únie a Apple ju sprístupnil, aby vyhovel Aktu o digitálnych trhoch (DMA).

Sťahovanie aplikácií priamo z webu však bude fungovať na iPhone inak ako v prípade Androidu. Platí totiž, že vývojári, ktorí chcú sprístupniť aplikáciu na stiahnutie z internetových stránok, musia splniť niekoľko podmienok – aplikácie musia prejsť schvaľovacím procesom Applu a vývojári musia byť členmi programu Apple Developer Program nepretržite najmenej dva roky.

Takisto platí, že Apple povolí webové sťahovanie iba tým aplikáciám, ktoré v predchádzajúcom roku zaznamenali viac ako jeden milión prvých inštalácií v systéme iOS. Pripomeňme, že táto hranica je dôležitá kvôli novému poplatku s názvom Core Technology Fee. Ten sa týka vývojárov, ktorí sa rozhodnú prijať nové pravidlá, aby mohli distribuovať aplikácie aj cez iné obchody (alebo iba cez iné obchody), ako je App Store.

Vývojári, ktorí chcú distribuovať svoje aplikácie aj cez iné zdroja, ako je App Store, musia platiť 50 eurocentov za každé jedno stiahnutie aplikácie, ktoré presiahne počet 1 milión „prvých stiahnutí za rok“. Počítajú sa stiahnutia zo všetkých zdrojov, kde je aplikácia dostupná, pričom sa berie do úvahy Apple ID používateľa, ktorý ju sťahuje.

V praxi to znamená, že Apple povolí sťahovanie aplikácií z webových stránok iba v tých prípadoch, keď je veľká pravdepodobnosť, že daná aplikácia opäť presiahne 1 milión stiahnutí a vývojár teda bude musieť platiť Applu Core Technology Fee poplatok. Od poplatku sú oslobodené neziskové organizácie, akreditované vzdelávacie inštitúcie a vládne subjekty.

V prípade inštalácie iOS aplikácie z webu je potrebné udeliť povolenie danému vývojárovi. Zobrazí sa karta s informáciami, ako je názov aplikácie, meno vývojára, opis aplikácie, snímky obrazovky a ďalšie.

Zdroj: macrumors

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit