Ešte v septembri minulého roku vytvorili Google, Facebook, Microsoft a ďalší konzorcium pre umelú inteligenciu. Chýbali v ňom však niektorí veľkí hráči, ako Apple, OpenAI či Baidu.

Apple už tradične kladie dôraz na bezpečnosť a súkromie svojich zákazníkov. Väčšina príjmov kalifornskej spoločnosti pochádza z predaja hardvéru, nie z reklamy, takže Apple ani nemá dôvod zbierať viac údajov o zákazníkoch. V rámci konzorcia sa očakáva, že Apple prispeje k nastaveniu lepších protokolov ohľadom bezpečnosti údajov a súkromia dát všetkých zákazníkov.

OpenAI a pár ďalších nezávislých spoločností vstúpilo do správnej rady konzorcia. Ich úlohou je dozerať na činnosť konzorcia a zabezpečiť, aby bola oblasť umelej inteligencie demokratizovaná, a nie ovládaná niekoľkými bohatými spoločnosťami. Členovia dozornej rady sú nezávislé spoločnosti a neziskové organizácie, ktoré majú v rámci konzorcia rovnako silný hlas ako Google či Facebook.

Prvé stretnutie dozornej rady prebehne 3. februára v San Franciscu, kde určia všeobecné smerovanie konzorcia, zameranie výskumu a pravidlá pre ďalších uchádzačov, ktorí sa budú chcieť stať členmi konzorcia, či čerpať z ich výskumu.

Zdroj: Tom’s Hardware