Táto funkcia slúži na praktické rozšírenie ovládania iOS.

Podľa viacerých zdrojov sa 3D Touch z modelového radu 2019 vytratí. To by malo podporiť aj snahu Applu o zníženie cien pripravovaných zariadení. Štandardná dotyková obrazovka dokáže zistiť, v ktorom bode sa displej iba stláča, pričom funkcia 3D Touch dokáže zistiť, ako silno.

V rámci nadstavby iOS sa táto možnosť využívania nachádza naprieč celým systémom, vďaka čomu je možné vyvolať vyskakovaciu ponuku v menu, alebo pokojne aj na uzamykacej obrazovke. Je zaujímavé, že sa táto funkcia nikdy nedostala na žiadny iPad. To aj naznačuje, že 3D Touch pre používateľov nepriniesol zásadné výhody.

Podľa zdrojov blízkych spoločnosti, Apple zvažuje aj odstránenie niektorých ďalších funkcií z modelového radu 2019, aby sa znížili náklady. Tieto škrty by sa mali dotknúť hlavne modulu citlivého na tlak, pričom podľa ďalšieho zdroja, by sa táto funkcia mohla preniesť do iných zložiek hardvéru.

Proces odstraňovania funkcie 3D Touch pravdepodobne už začal, nakoľko ani iPhone XR podporu pre 3D Touch neobsahuje. Ešte počas minulého roka uznávaný analytik Ming-Chi Kuo predpovedal, že žiadny iPhone, ktorý príde v roku 2019, nebude už tento prvok využívať. Jeho slová potvrdil o niekoľko mesiacov neskôr, aj analytik zo spoločnosti Barclays.

Všetko po starom?

Pri modeli iPhone XR sa 3D Touch nahradil takzvaným Haptic Touch. Týmto jemnejším spôsobom aktuálne telefón poskytuje aj spätnú odozvu, čo je tak približne 33 % náhrada za 3D Touch.

Toto riešenie je celkom šikovné, pretože Haptic Touch je tu už niekoľko rokov. Práve používatelia iPadov vykonávajú rôzne úlohy práve týmto spôsobom. 3D Touch bol implementovaný aj pre skvalitnenie servisných úkonov, ale teraz sa zdá, že náklady prevyšujú výhody.

Pokiaľ by odstránenie modulu skutočne pomohlo k zníženiu cien pripravovaných iPhonov, tak to by rozhodne potešilo veľké množstvo používateľov. Ceny posledných iPhonov boli pomerne častým predmetom kritiky.

Zdroj: CultOfMac

Prečítajte si aj:

iPhone XR: Aký je najlacnejší z najnovších iPhonov?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.