Produkciu presunie do Vietnamu a Indie.

Portál Nikkei Asia zverejnil správu, podľa ktorej sa značná časť produkcie Apple produktov presunie z Číny do Vietnamu a Indie. Podľa dostupných informácií sa zmeny vo výrobe týkajú najmä iPhonov, iPadov a Macov.

Vo Vietname sa budú vyrábať iPady a to približne od polovice roka 2021. Bude to prvýkrát, čo Apple spustí masovú výrobu veľkého množstva zariadení mimo Čínu, keďže v tejto krajine sa už čiastočne vyrábajú slúchadlá AirPods Pro a takisto inteligentný reproduktor HomePod mini. Jeho produkcia vo Vietname sa tiež navýši.

Časť počítačov radu Mac mini sa bude po novom vyrábať v Malajzii a v Indii sa navýši aktuálna produkcia iPhonov – vyrábať sa tam budú modely radu iPhone 12. Nikkei Asia uvádza, že Apple sa pre tento krok rozhodol v snahe diverzifikovať svoj výrobný proces.

Je však pravdepodobné, že toto rozhodnutie súvisí aj s napätými vzťahmi medzi USA a Čínou – medzi oboma veľmocami už pár rokov prebieha obchodná vojna. A dôvodom môže byť aj rastúca cena práce v Číne.

Apple vraj v tejto súvislosti pred rokom požiadal Foxconn, aby presunul výrobu iPadov a MacBookov z Číny do Vietnamu. Foxconn aktuálne získal licenciu na vybudovanie novej továrne vo vietnamskej provincii Bac Giang.

Zdroj: Nikkei Asia

Prečítajte si aj:

iPhone 12: Porovnali sme všetky modely. Ktorý by sme si kúpili? (VIDEO TOUCHIT)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit