Doplnené 12.12.: Spoločnosť Apple oficiálne potvrdila, že kupuje firmu Shazam s rovnomennou aplikáciou. K cene sa však Apple nevyjadril.

K uzavretiu obchodu v hodnote 400 miliónov dolárov chýba podľa všetkého už len málo.

V posledných dňoch sa veľa píše o tom, že Apple chce kúpiť britskú firmu Shazam, ktorá prevádzkuje rovnomennú aplikáciu na rozpoznávanie názvu pesničky z jej malého úryvku. Aplikáciu Shazam dostupnú pre iOS aj Android používa v súčasnosti viac ako 100 miliónov používateľov mesačne a väčšina príjmov je z provízií od Apple za iTunes Store.

K obchodu sa zatiaľ nevyjadrila ani jedna strana. Cena 400 miliónov dolárov je však vcelku nízka, nakoľko v roku 2015 sa hodnota tejto firmy pohybovala na úrovni okolo jednej miliardy dolárov. Apple by nakoniec kúpou ušetril, nakoľko by naďalej nemusel vyplácať provízie za predané pesničky.

Predaj aplikácie môže byť aj na škodu. Zabráni totiž z časti súťaži medzi hudobnými streamovacími službami, nakoľko Apple pravdepodobne do Shazamu plne integruje svoj Apple Music a Spotify bude tak v aplikácii odstavený. Na druhú stranu môže byť takáto zmena aj lákadlom pre nových používateľov Apple Music.

Zdroj: BBC

Značky: