Nielen Európska únia si chce posvietiť na praktiky spoločnosti Apple.

Americká spoločnosť Apple má za sebou niekoľko ťažších mesiacov. Problémy im totiž spôsobili nové regulácie zo strany Európskej únie, ktorá sa so zákonom Digital Markets Act snažila vytvoriť férovejší trh. Praktiky tejto spoločnosti sa však nepozdávajú ani vláde USA, ktorá podala žalobu na známu značku. Dôvodom je monopolizovanie trhu so smartfónmi praktikami, ktorými Apple disponuje už dlhú dobu.

Žaloba bola podaná na federálnom súde v New Jersey, pričom jej hlavným bodom bolo to, že Apple má monopolnú silu na trhu so smartfónmi a zároveň porušuje zákony o férovom trhu. Spoločnosť však túto žalobu odmieta a tvrdí, že nemá šancu na úspech. Podľa spoločnosti žaloba ohrozuje spôsob jej fungovania, ktorý je už roky v praxi a práve to je dôvodom úspechu Applu na trhu.

Apple má zasa problémy so zákonom

Ešte len teraz prišli do praxe prvé zmeny, ktoré si presadila Európska únia u spoločnosti Apple. Americký gigant však nemá ani chvíľku pokoja, keďže s podobnými problémami prichádza aj USA. Jedným z hlavných problémov je, že Apple neumožňuje prístup k ich vlastnému softvéru a hardvéru iným súčastiam trhu, čím si zvyšuje profit a tiež ceny, ktoré musia platiť zákazníci za ich produkty.

Žaloba však uvádza problém aj s praktikou spolupráce iPhonov s inými zariadeniami, najmä v podobe inteligentných hodiniek a spôsobu ich prepájania. Podľa žaloby Apple úmyselne vytvára prekážky pri prepájaní hodiniek iných spoločností so zámerom, aby si zákazníci kúpili ich produkt v podobe Apple Watch. Problém je však aj využívaním tap-to-pay technológie, ktorá nie je umožnená pre všetky finančné inštitúcie. Apple tak núti používateľov a podniky využívať službu Apple Pay, pričom zarába aj na poplatkoch s ňou spojenými.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Nie je však prekvapením, že sa USA odvoláva aj na službu iMessage a problematiku zelených a modrých četových bublín. Apple totiž nespolupracuje s Androidmi v rámci komunikácie prostredníctvom správ tak, ako by si mnohí predstavovali. Keďže iPhony nevyužívajú štandard RCS správ, tak je komunikácia medzi týmito dvoma platformami obmedzená a vytvára akúsi spoločenskú stigmu. Ak totiž používatelia chcú využívať jeden štandard a komunikovať s iPhonom v plnej miere, musia si taktiež kúpiť iPhone.

Zatiaľ nie je známe, ako táto žaloba dopadne a či bude mať rovnaký dopad na politiku spoločnosti ako v Európskej únii. Musíme sa teda nechať prekvapiť výsledkom, ktorý prinesie tento súdny spor.

Zdroj: bbc.com, theguardian.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.