RCS správy po novom nie je možné využívať v modifikovaných Android smartfónoch.

RCS správy sú dnes široko využívaným štandardom komunikácie medzi Android smartfónmi. Spájajú sa najmä s aplikáciou Google Správy, pričom komunikácia v rámci nich je zabezpečená šifrovaním. Výhodou sú aj četové funkcie, ktoré RCS správy podporujú a prinášajú tak komunikujúcim zážitok ako z využívania štandardnej četovacej služby. Tento typ správ pomaly odsúva do úzadia staršie SMS správy, ktoré sú menej bezpečné a tiež menej pohodlné.

Google tento typ správ propraguje vo veľkom, pričom si možno spomínate na vtipný spot, ktorým vyzýval na adaptáciu RCS správ aj spoločnosť Apple. Heslom tejto kampane bolo „Get The Message“, čím využil Google slovnú hračku s prijatím správy a zároveň uvedomením si, že RCS správy sú lepšia možnosť komunikácie. Teraz sa však zdá, že sa Google správal trochu pokrytecky.

Google vypína RCS správy pre modifikované Androidy

Inštalácia custom ROM dnes nie je ničím nezvyčajným, najmä v prípade starších telefónov alebo modelov, ktoré patria domácim majstrom. Tí ich radi upravujú a dopĺňajú o upravený operačný systém, ktorý môže ponúkať viac funkcií či lepšiu optimalizáciu. Problémom s takouto inštaláciou ROM je však to, že pri nej musíte mať odomknutý bootloader. Vo výsledku je tak váš telefón menej zabezpečený, na čo reaguje aj Google.

V rootovaných smartfónoch či telefónoch s odomknutým bootloaderom už dnes nie je možné využívať oficiálnou cestou službu Peňaženka Google, resp. platiť mobilom. Rovnaký osud však čakajú aj RCS správy, ktoré nebudú dostupné v telefónoch s takouto modifikáciou. Podľa Googlu nespĺňajú bezpečnostné štandardy, a tak nebudú mať k četovým funkciám správ prístup.

sms email phoneZdroj: mohamed Hassan / Pixabay
sms email phone

Google sa k situácii už aj vyjadril, pričom upresnil aj dôvod tohto obmedzenia. Spoločnosť sa snaží obmedziť mieru potenciálneho spamu a podvodných správ, ktoré by mohli do služby prichádzať. Odomknutý bootloader či rootnutý telefón však nemajú dostatočnú mieru zabezpečenia. Postupy, ktoré sa teda Google snaží aplikovať na zvýšenie miery zabezpečenia pri komunikácii RCS správami, teda nemusia byť účinné.

Nevieme určiť, či Google týmto spravil dobrý krok alebo nie. Viaceré spoločnosti a služby sa však v poslednej dobe snažia znížiť mieru telefónov s modifikovaným systémom a dôkazom sú napríklad aj obmedzenia aktualizácií a ďalšie.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.