Dôvodom je nový Akt o digitálnych trhoch (DMA).

Doplnené 2. marca 2024: Apple zmenil svoje rozhodnutie a webové aplikácie nakoniec neznefunkční. Oznámil to na svojom webe.

Uvádzame kompletné vyjadrenie Applu:

Spoločnosť Apple predtým oznámila, že v rámci dodržiavania zákona DMA plánuje v EÚ odstrániť možnosť webových aplikácií na domovskej obrazovke. Potreba odstrániť túto možnosť vyplynula z komplexných obáv týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany osobných údajov súvisiacich s webovými aplikáciami na podporu alternatívnych prehliadačov, ktoré by si vyžadovali vybudovanie novej integračnej architektúry, ktorá v súčasnosti v systéme iOS neexistuje.

Dostali sme žiadosti o pokračovanie podpory webových aplikácií na domovskej obrazovke v systéme iOS, preto budeme v EÚ naďalej ponúkať existujúcu možnosť webových aplikácií na domovskej obrazovke. Táto podpora znamená, že webové aplikácie Home Screen sú naďalej postavené priamo na WebKite a jeho bezpečnostnej architektúre a sú v súlade s modelom zabezpečenia a ochrany osobných údajov pre natívne aplikácie v systéme iOS.

Vývojári a používatelia, ktorých mohlo ovplyvniť odstránenie webových aplikácií na domovskej obrazovke v beta verzii systému iOS v EÚ, môžu očakávať návrat existujúcej funkcie webových aplikácií na domovskej obrazovke s dostupnosťou systému iOS 17.4 začiatkom marca.

Prečo Apple plánoval znefunkčniť webové aplikácie?

Pôvodný článok 16. februára 2024: S blížiacim sa dátumom 6. marec 2024 sa začína objavovať čoraz viac informácií o tom, ako sa Apple prispôsobí novým nariadeniam Európskej komisie, ktoré sú známe pod označením Akt o digitálnych trhoch (DMA).

Tento akt obsahuje okrem iného aj nové pravidlá, ktoré sú namierené voči technologickým gigantom. Cieľom je, aby spoločnosti nezneužívali svoje postavenie a ponúkali používateľom nástroje na lepšiu ochranu súkromia, resp. nevytvárali monopol a nevynucovali používanie ich služieb a aplikácií. Nové nariadenia budú platiť v krajinách Európskej únie a dotknú sa teda aj Slovákov.

Apple musel v súvislosti s DMA spraviť niekoľko zmien, ktoré už oznámil – v krajinách EÚ umožní používať obchody s aplikáciami tretích strán (pokiaľ by však tieto obchody chceli využívať najobľúbenejšie aplikácie pre iOS, ich vývojári si za to výrazne priplatia) a rovnako dá používateľom väčšiu voľbu pri výbere predvoleného internetového prehliadača.

V súvislosti s internetovými prehliadačmi je potrebné upozorniť ešte na jednu zmenu, ktorá sa prejaví v krajinách EÚ s príchodom aktualizácie na verziu iOS 17.4. Apple znefunkční webové aplikácie. Potvrdil to na svojom webe, pričom dôvodom pre túto zmenu je opäť nový Akt o digitálnych trhoch.

Pripomeňme, že webové aplikácie v systéme iOS môžete využívať tak, že si cez prehliadač Safari pripnete webovú stránku na domovskú obrazovku. Pokiaľ je možné danú stránku používať ako webovú aplikáciu (PWA), tak sa automaticky vytvorí. Výhoda webových aplikácií v porovnaní s bežnými webovými stránkami spočíva v tom, že podporujú dlhodobé lokálne ukladanie dát a posielajú push upozornenia ako konkrétna aplikácia a nie ako prehliadač.

Po aktualizácii na verziu iOS 17.4 si síce budete môcť aj naďalej pripnúť webovú stránku na domovskú obrazovku, avšak v rámci tohto procesu sa už nebudú vytvárať webové aplikácie. K dispozícii tak budete mať iba jednoduchý odkaz, ktorý sa otvorí v predvolenom internetovom prehliadači.

Zdroj: 9to5mac, apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit