Apple sa v rámci zákona DMA úspešne odvolal na zmeny v iMessage, veľké zmeny nebude musieť vykonať.

Zákon Digital Markets Act v posledných týždňoch priťahuje čoraz viac pozornosti. Už začiatkom marca totiž prejde plne do platnosti čo znamená, že veľké spoločnosti budú musieť upraviť svoje služby. Medzi spoločnosti, ktorých sa tieto zmeny týkali, patrí napríklad Apple, Microsoft či Meta, ktoré niektoré svoje produkty mala pozmeniť. Niektoré z nich sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolali, nakoľko podľa ich pohľadu nespĺňajú kritériá veľkej platformy v rámci Európskej únie.

Zo všetkých veľkých spoločností sa tak pôvodne najviac zmien týkalo Applu, keďže Európska komisia označila za platformy, ktoré potrebujú zmeny napríklad systém iOS, obchod s aplikáciami App Store a aj službu iMessage. Apple sa však odvolal, keďže iMessage nemá v rámci Európskej únie takú popularitu, ako iné služby. Toto odvolanie sa im tak nakoniec vyplatilo.

iMessage sa nebude musieť otvoriť iným službám

Kontroverzia služby iMessage a jej interoperability so smartfónmi s Androidom sa tiahne už dlhšiu dobu. Problémom tejto služby je to, že iMessage správy odoslané do smartfónu s Androidom sú klasifikované ako SMS, teda starší a menej zabezpečený štandard bez četových funkcií. Google, no aj iné platformy teda na Apple tlačili, aby začal podporovať aj RCS správy a umožnil tak lepšiu kooperáciu medzi iPhonmi a Androidmi. Na interoperabilitu odkazoval aj zákon Digital Markets Act schválený Európskou komisiou, ktorá však po odvolaní sa spoločnosti uznala, že iMessage nemá v rámci EÚ dostatok používateľov na to, aby bol dostatočne veľkou platformou.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Apple však už v novembri minulého roka oznámil, že začne podporovať aj RCS správy, ktoré bude využívať pri komunikácii s Android smartfónmi. Túto plánovanú zmenu by však rozhodnutie Európskej komisie nemalo zmeniť a Apple by mal nakoniec podporu pre RCS správy skutočne priniesť. Podľa vyjadrenia amerického giganta by však RCS správy nemali ovplyvniť funkcionalitu iMessage. Tento typ správ by sa mal štandardne využívať pri komunikácii v rámci ekosystému Applu. Výnimka by však mala byť v konverzáciách medzi zariadeniami od Applu a Androidmi.

Apple však zatiaľ svoj boj úplne nevyhral. Rovnaké vyšetrovanie sa aktuálne vykonáva pre systém iPadOS, ktorý by mal rovnako prejsť zmenami a otvoriť sa iným službám tak, ako aj iOS. O dostatočnej popularite a využívanosti tohto systému rovnako rozhodne Európska komisia.

Výhra aj pre Microsoft

Okrem Applu má dôvod na radosť aj Microsoft, ktorý sa rovnako odvolal na nové podmienky určené zákonom DMA. Ich argumenty mali smerovať k nízkej popularite prehliadača Edge spolu s vyhľadávačom Bing. Európska komisia tak v prípade týchto dvoch služieb rovnako rozhodla, že nie sú dostatočne využívané na to, aby sa museli meniť a otvárať sa aj iným službám. K rozhodnutiu sa vyjadrila aj hovorkyňa Googlu, ktorého Chrome a iné služby boli klasifikované ako problematické v rámci DMA.

Vylúčenie týchto populárnych služieb z pravidiel DMA znamená, že spotrebiteľom a firmám nebude ponúknutá široká možnosť výberu, ktorá už existuje na iných, otvorenejších platformách.

Povedala hovorkyňa spoločnosti Google, Emily Clarke.

Apple však bude čeliť inému vyšetrovaniu

Aj napriek viacerým snahám Applu nemeniť nič na svojej službe iMessage a výhre v rámci klasifikácie tejto služby ako populárnej podľa DMA, spoločnosť zatiaľ úplne nevyhrala. Federálna komisia pre komunikáciu totiž chce vyšetrovať kroky Applu, ktoré spoločnosť vykonala proti službe Beeper Mini. Táto služba prinášala aspoň základnú podporu iMessage do Androidov, Apple však voči nej zakročil a plne vypol podporu pre komunikáciu v rámci tohto štandardu. Podľa jednej z regulácií FCC musia veľké komunikačné platformy ako aj iMessage zabezpečiť ich dostupnosť na trhu. Obmedzenie využívania iMessage len pre zariadenia v ekosystéme Apple však porušuje toto nariadenie a bude sa teda vyšetrovať.

Apple so svojou pevnou politikou uzatvoreného systému, ktorý beží v rámci ich ekosystému, sa v poslednej dobe otriasa v základoch. Viaceré nariadenia tak zmenia, ako funguje systém iOS, ktorý sa musí otvoriť napríklad inštalácií aplikácií aj mimo App Store a zmeny čakajú aj samotný obchod s aplikáciami.

Zdroj: theverge.com (1, 2), androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.