Vaše fotografie si môžete presunúť do služby iCloud Fotky.

Apple oznámil, že 26. júla 2023 vypne funkciu Môj Fotostream. Tú možnože používate aj vy, ak ste si pred pár rokmi kúpili iPhone a nastavili ste si, aby sa vám fotky zálohovali do cloudu práve cez funkciu Môj Fotostream.

Môj Fotostream ukladá do cloudu najnovších 1000 fotiek z iPhonu a ďalších Apple zariadení. Výnimkou sú pohyblivé fotky (tzv. Live Photo), ktoré sa cez túto funkciu nezálohujú. Fotografie sú uložené v cloude po dobu 30 dní, avšak výhodou je, že nezaberajú miesto v rámci iCloudu.

V praxi sa dala táto funkcia využiť na zálohovanie fotiek, tak, že ste si v pravidelných intervaloch sťahovali obrázky z Môjho Fotostreamu do počítača, resp. ako záložné riešenie, v prípade, že by ste stratili iPhone alebo by sa inak poškodil.

Nakoľko Apple k dátumu 26. júl 2023 vypne funkciu Môj Fotostream, nahrávanie fotiek do cloudu cez túto funkciu sa zastaví už 26. júna 2023. Všetky fotky, ktoré sa do tohto albumu nahrajú pred týmto dátumom, zostanú v cloude 30 dní od dátumu nahrania a budú dostupné na všetkých vašich zariadeniach so zapnutou funkciou Môj Fotostream.

Pokiaľ ste používali funkciu Môj Fotostream, môžete prejsť na službu iCloud Fotky a fotografie zálohovať pomocou nej. Porovnanie oboch služieb, ako ho uvádza Apple, si môžete pozrieť v tabuľke:

iCloud FotkyMôj Fotostream
Využíva vaše úložisko v iCloude.Nezapočítava sa do vášho úložiska v iCloude.
Pokiaľ máte v iCloude dostatok miesta, môžete v ňom mať uložené ľubovoľné množstvo fotiek a videí.Nahráva maximálne 1000 fotiek za posledných 30 dní.
Ukladá sa pôvodný formát s plným rozlíšením. Môžete zapnúť funkciu Optimalizovať úložisko a šetriť miesto v zariadení.Sťahuje sa do iPhonu, iPadu a iPodu touch v menšom rozlíšení. Do Macu alebo PC sa fotky sťahujú v plnom rozlíšení.
Úpravy sa ukladajú v iCloude a prenášajú sa do zariadení Apple, aby sa zaistila aktuálnosť.Úpravy, ktoré vykonáte, sa medzi zariadeniami neprenášajú.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit