Dynamicky meniace sa klávesy sme doteraz nevideli.

Apple nie je spoločnosťou, ktorá by zverejňovala každý úspech, ktorý sa jej podarilo dosiahnuť pri vývoji nových produktov. Najnovšie sa však na základe patentovej prihlášky dozvedáme, že pracuje na klávesnici, ktorá sa bude dynamicky meniť. Nebude sa pritom meniť iba jej vzhľad, ale aj funkčnosť, a to všetko v závislosti od kontextu. Kláves A by sa tak mohol v závislosti od situácie okamžite zmeniť napríklad na číslo 6.

O téme informoval portál Techradar, ktorý sa odvoláva na patent opisujúci klávesnicu s flexibilným systémom podsvietenia. To znamená, že tento typ podsvietenia by mohol zobrazovať akýkoľvek symbol, na akomkoľvek klávese. Ide tak o celkom nové riešenie, ktoré sme doteraz nemali možnosť vidieť ani pri konkurenčných značkách. Aj Apple sa však stále spolieha na klasické riešenie, ktoré klávesy vo väčšine prípadov umožňuje používať iba jednoúčelovo. K dispozícii sú samozrejme aj multifunkčné klávesy, ktoré sú patrične označené, aby bolo jasné, na čo slúžia. 

Apple má šialený patent pre MacBook klávesniceZdroj: TechRadar

Zdroj informuje, že patent spoločnosti Apple obsahuje klávesy s pixelmi, ktoré sa dajú podľa potreby zapínať alebo vypínať. Všetko by to malo fungovať aj vďaka micro-LED alebo OLED komponentom. Práve táto kombinácia technologickej výbavy má klávesom umožniť zobrazovať rôzne tvary, písmená, farby, symboly, animácie, jazyky a ďalšie funkcie. Primárne využitie dynamicky meniacej sa klávesnice by mohlo byť písanie, po čo by sa klávesy mohli okamžite zmeniť napríklad na skratky na úpravu videa.

Hoci táto patentová prihláška vyzerá veľmi sľubne, neznamená to, že sa aj dostane do skutočného zariadenia. Je však dobré vedieť, čo Apple vyvíja pre svoje budúce produkty. Netreba zabúdať, že k tomuto hardvéru je potrebné doladiť aj softvér, čo v prípade spoločnosti Apple nebude žiadny problém.

Zdroj: Techradar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.