Bezkonkurenčné prepojenie s iPhonom či iPadom

Treba objektívne uznať, že procesor Apple M1 sa vydaril a operačný systém macOS je na jeho príchod dobre pripravený. Z tohto hľadiska preto odporúčam zvážiť notebooky MacBook Air, MacBook Pro a kompaktný stolný počítač Mac mini, pokiaľ premýšľate nad kúpou nového počítača na cesty alebo na doma – samozrejme, pokiaľ akceptujete aj iné operačné systémy, ako je Windows 10. A kúpu nového MacBooku či Macu odporúčam dvojnásobne zvážiť, ak máte doma iPhone či iné mobilné zariadenie od Applu.

Totiž, tak dobré prepojenie, ako ponúka iPhone, iPad a MacBook, som vo svete Windowsu nevidel. Spolupráca medzi Samsungom a Microsoftom a takisto aj vlastné riešenie od Huawei na prepojenie jeho notebookov a smartfónov fungujú pomerne dobre. Avšak ekosystém Applu je o úroveň vyššie.

Prepojenie medzi Apple zariadeniami sa nazýva kontinuita a obsahuje viacero funkcií. Pri niektorých si poviete, že ich možno ani nepotrebujete, avšak môžete mi veriť – keď ich vyskúšate, tak oceníte ich prínos. Medzi takéto drobnosti napríklad patrí univerzálna schránka, ktorá umožňuje kopírovať text, obrázky či videá do schránky v jednom zariadení a vložiť ich na inom zariadení.

Príkladom je, že vám niekto pošle odkaz do WhatsAppu, ktorý si skopírujete do schránky na iPhone a o sekundu ho vložíte do webového prehliadača na MacBooku. A teoreticky by ste to ani nemuseli takto robiť, pretože ak by ste si daný odkaz otvorili v prehliadači Safari na iPhone, tak razom sa vám táto aktivita zobrazí aj v Safari na macOS, priamo na domovskej obrazovke prehliadača.

A existuje aj ďalší spôsob – vďaka funkcii Handoff sa vám po otvorení Safari na iPhone zobrazí ikonka prehliadača v doku na MacBooku a po kliknutí na ňu sa automaticky zobrazí webová stránka, ktorú máte otvorenú na iPhone. Funguje to skvelo a je to praktické.

Apple MacBook Air (M1)

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Telefonovanie, posielanie správ a pripojenie sa do mobilného internetu

Handoff podporujú aj ďalšie aplikácie. Začnete napríklad písať email na iPhone a po kliknutí na Handoff ikonu v doku MacBooku sa rozpísaná správa automaticky otvorí na MacBooku a zavrie na iPhone. Vy tak môžete pokračovať tam, kde ste prestali – na väčšej obrazovke a s lepším pohodlím, ktoré ponúka výborná klávesnica MacBookov. Handoff podporujú prakticky všetky aplikácie od Applu a aj viacero aplikácií tretích strán.

Vďaka prepojeniu iPhonu s macOS si môžete cez MacBook prijať a vybaviť telefonický hovor, prípadne aj niekomu zavolať alebo poslať správu. Je fajn, že nemusíte mať v ruke telefón a ani ho odomykať, takže je tento proces naozaj pohodlný. A správy si môžete synchronizovať priamo cez iCloud, takže aj k ním získate prístup bez nutnosti manipulovať s iPhonom. Rovnako pohodlné je tiež zapnutie hotspotu cez nastavenie Wi-Fi – netreba nič nastavovať v iPhone, stačí iba jedenkrát ťuknúť v rámci macOS.

MacBooky tiež výborne spolupracujú s hodinkami Apple Watch a iPadom. V prípade inteligentných hodiniek sa môžete automaticky prihlásiť do svojho účtu v macOS a nahradiť heslo aj v ďalších prípadoch. iPad môžete využívať ako druhý displej notebooku, čo je užitočné využitie tabletu, pokiaľ ho nosíte so sebou na cesty. Takmer všetky spomenuté funkcie na prepojenie MacBooku s iPhonom a iPadom si môžete pozrieť aj v našej videorecenzii, TU.

Apple MacBook Air (M1)

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Všetko je v iCloude

Všetky Apple zariadenia podporujú funkciu AirDrop na rýchle zdieľanie dokumentov, fotiek, videí, webových stránok a ďalšieho obsahu a rovnako aj platobný systém Apple Pay. Praktické je takisto zdieľanie nákupov v obchode App Store, takže si napríklad aplikáciu pre iOS a iPadOS môžete stiahnuť aj do macOS, pokiaľ ju vývojári pre tento operačný systém sprístupnia.

Ja som prepojenie nákupov a predplatného využil pri hraní hier v rámci služby Apple Arcade – hral som sa na MacBooku, iPhone a iPade a cez iCloud sa mi automaticky synchronizoval postup v hre. Poviete si, že drobnosť, ale ak máte množstvo iOS aplikácií, určite vás poteší ich dostupnosť pre macOS bez nutnosti jej opätovného kupovania.

A netreba zabudnúť ani na výhody, ktoré prináša iCloud – či už ide o automatickú synchronizáciu poznámok, pripomienok, kalendára a fotiek medzi zariadeniami alebo zdieľanie cloudového úložiska pre pohodlný prístup k dôležitým súborom a dátam z ľubovoľného Apple zariadenia.

Môžete síce používať aplikácie tretích strán, avšak tak bezproblémové a intuitívne prepojenie, aké ponúka iCloud v iPhone a macOS, vám nedá žiadne iné riešenie. Ani kombinácia OneDrive vo Windows 10 a OneDrive vo verzii pre Android, resp. iOS.

Pozrite si video: MacBook Air (M1), jeho vlastnosti a prepojenie s iPhonom 

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Úvod, MacBook Air (M1) a jeho zhodnotenie
2. strana: Prepojenie MacBooku s iPhonom a iPadom
3. strana: Prechod z Windows 10 na macOS a verdikt

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit