Aký je prechod z Windows 10 na macOS?

Nové MacBooky sú výborné zariadenia a trúfam si povedať, že vďaka procesoru Apple M1 sú lákavejšie ako kedykoľvek predtým. Dvojnásobne, ak používate iPhone. Z pohľadu dlhoročného používateľa Windows počítačov sa však logicky môžu objaviť obavy z prechodu na novú platformu.

Na základe mojich skúseností však môžem povedať, že zvyknúť si na macOS je otázka jedného – dvoch dní. Prvých pár minút budete bojovať s rozdielnym rozložením niektorých kláves, resp. s náhradami za Ctrl a Alt klávesy. Postupne sa však naučíte všetky dôležité klávesové skratky a potom už bude používanie klávesnice pohodlné a rýchle.

Bojovať budete tiež s absenciou pravého tlačidla myši. Kontextovú ponuku si však zobrazíte dlhým podržaním tlačidla, resp. stlačením touchpadu dvoma prstami, prípadne stlačením myši s podržaným tlačidlom Control. Faktom je, že po pár dňoch som si na toto riešenie tak zvykol, že aj pri následnom používaní Windows notebookov som okamžite začal stláčať touchpad dvoma prstami, aby sa mi zobrazilo pravé tlačidlo. Je to naozaj praktickejšie, ako stláčať tlačidlo v pravej spodnej časti touchpadu.

A poslednou vecou, ktorú som riešil, bolo zvyknúť si, že panel s nastaveniami a ďalšími položkami sa nachádza vždy v hornom paneli, v prvom riadku obrazovky a to bez ohľadu na to, či používam aplikáciu v režime okna alebo nie.

Na tieto drobné odlišnosti som si zvykol pomerne rýchlo a postupne som sa zoznámil aj s aplikáciou Finder, ktorá funguje ako Prieskumník vo Windows 10. Do macOS som si nainštaloval slovenský slovník, upravil niekoľko nastavení a razom som mal používateľský zážitok, ktorý mi v mnohom pripomínal zaužívané zvyky z Windows 10, resp. fungoval tak intuitívne, že som si naň okamžite zvykol.

Apple MacBook Air (M1)

Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Verdikt

Život v ekosystéme Applu som si patrične užil. MacBook Air (M1) som používal v kombinácii s iPhonom 12 a všetko fungovalo výborne. Ocenil som úzke prepojenie oboch svetov, či už ide o podobný zážitok z používania systémových aplikácií alebo synchronizáciu cez iCloud, či spomenuté funkcie kontinuity.

MacBook Air (M1) je špičkové zariadenie a to najmä vďaka novému procesoru Apple M1 a veľmi dobrej optimalizácii, resp. emulácii. S kompatibilitou som nemal problémy a tak som si naplno užil výhody nového procesora – nehlučnú a chladnú prevádzku, dlhú výdrž na jedno nabitie a bezproblémový výkon.

Nároční používatelia môžu vytknúť novinke a aj MacBooku Pro (M1), že podporuje maximálne 16 GB RAM a umožňuje pripojenie iba k jednému externému monitoru. Z pohľadu bežného používateľa, ktorý hľadá spoľahlivý notebook na každodennú prácu na cestách a v kancelárii, je však MacBook Air (M1) výborné zariadenie a to aj v základnej konfigurácii.

A pokiaľ používate iPhone, potom naozaj stojí za to zvážiť kúpu MacBooku, keď si budete nabudúce vyberať nový notebook. Faktom je, že aj prémiové a ultratenké notebooky s Windows 10 sa predávajú za cenu na úrovni 1 000 eur a vyššie, takže rozdiel v cene nebude výrazný. Ak nejaký vôbec bude.

Čo sa však zmenilo, je zážitok, ktorý ponúka MacBook Air a to aj v najlacnejšej konfigurácii. Ten je vďaka novému procesoru Apple M1 výrazne lepší, ako tomu bolo v minulosti.

MacBook Air (M1)

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Vysoký výkon
  • Špičková audiovizuálna výbava
  • Dlhá výdrž batérie
  • Kompaktné spracovanie
  • Funkcie prepojenia s iPhonom
  • Apple ekosystém funguje spoľahlivo
  • Celkový používateľský zážitok
  • Pohodlná klávesnica a bezkonkurenčný touchpad

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Niekoho môže obmedzovať maximálne 16 GB RAM a pripojenie iba k jednému externému monitoru
  • Prvé spustenie emulovaných aplikácií je o niečo pomalšie

Ceny:

  • MacBook Air (M1) – od 1 129 eur
  • MacBook Pro (M1) – od 1 449 eur
  • Mac mini (M1) – od 799 eur

Zapožičal: iStores.sk

Pozrite si video: MacBook Air (M1), jeho vlastnosti a prepojenie s iPhonom

Technické špecifikácie:

MacBook Air (M1)
Displej13,3″, IPS, 2560 × 1600 px
ProcesorApple M1
Grafický čipIntegrovaný, 7 jadierIntegrovaný, 8 jadier
RAM8 GB
Úložisko256 GB512 GB
Rozšíriteľnosťaž 16 GB RAM, až 2 TB SSD
Výdržaž 15 hodín surfovania webom, až 18 hodín sledovania Apple TV
Batéria49,9 Wh batéria, 30 W USB-C adaptér
Porty2× USB-C / Thunderbolt 3, 3,5 mm jack
KonektivitaWi-Fi 6, Bluetooth 5.0, podpora pripojenia na 1 externý monitor
Rozmery a hmotnosť304 × 212 × 16 mm / 1,29 kg
ZapožičaliStores.sk
Cena1129 eur1399 eur

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Úvod, MacBook Air (M1) a jeho zhodnotenie
2. strana: Prepojenie MacBooku s iPhonom a iPadom
3. strana: Prechod z Windows 10 na macOS a verdikt

Prečítajte si aj:

iPhone 12: Porovnali sme všetky modely. Ktorý by sme si kúpili? (VIDEO TOUCHIT)

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit