Na telefóny s Androidom sa dostala skôr ako na iPady a Macy.

Pred pár mesiacmi predstavená hudobná služba Apple Music Classical, zameraná na vážnu hudbu, sa v týchto dňoch dostáva aj do obchodu Google Play, teda na telefóny a tablety so systémom Android. Deje sa tak zhruba dva mesiace po jej uvedení do obchodu App Store, kam bola pridaná koncom marca 2023.

Apple Music Classical je samostatná aplikácia, teda nie priama súčasť hlavnej hudobnej služby Apple Music (hoci je súčasťou toho istého predplatného) a je zameraná len na klasickú hudbu, ako naznačuje názov. Obsahuje približne päť miliónov skladieb od noviniek až po slávne majstrovské diela. Aplikácia poskytuje aj možnosti vyhľadávať nahrávky podľa skladateľa, diela, dirigenta či dokonca katalógového čísla.

Apple Music Classical vznikla pretransfomovaním služby Primephonic, ktorú spoločnosť Apple kúpila v roku 2021. Zaujímavosťou je, že aplikácia zatiaľ nie je prispôsobená pre iPad a ešte nie je dostupná ani pre Mac. Takisto nie je k dispozícii pre systém CarPlay.

Spoločnosť Apple pôvodne deklarovala, že nová aplikácia bude dostupná do konca roka 2022, napokon ale takmer tri mesiace meškala. Spoločnosť zároveň vysvetlila, prečo sa pre tento menšinový žáner rozhodla vydať samostatnú aplikáciu.

Tvrdí, že v klasickej hudbe často nahráva viacero hudobníkov diela, ktoré už predtým boli mnohokrát interpretované a označujú sa rôznymi názvami. Odlišná a samostatná aplikácia, ktorá je súčasťou predplatného Apple Music, by mala poskytnúť milovníkom klasickej hudby edičný a katalógový obsah, ktorý v portfóliu Apple chýbal.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.