Predstavením nových iPhonov v septembri a iPadov v októbri sa tohtoročný kolotoč noviniek od Apple ešte nekončí.

Americká spoločnosť by mala do konca decembra predstaviť ešte niekoľko záležitostí, ak dodrží svoje sľuby z minulosti. Predstavil ich portál MacRumors.com.

Nepôjde už síce o nové zariadenia, ale napriek tomu sú dostatočne zaujímavé.

Operačný systém iOS 16.2

Aktuálnu verziu iOS 16.1 Apple sprístupnilo 24. októbra a v súčasnosti je v betaverzii už nový systém 16.2. Je pravdepodobné, že k oficiálnemu vydaniu dôjde niekedy v polovici decembra.

Táto verzia jablčného operačného systému má priniesť niekoľko noviniek. Je to napríklad aplikácia Apple Freeform, čo je vlastne klasická biela tabuľa, ako ju poznáme zo zasadacích miestností. Viacero používateľov na ňu bude môcť písať poznámky, náčrtky či fotografie.

Okrem toho má iOS 16. 2 priniesť aj nové widgety, vyriešiť nežiaduce automatické SOS hlásenia a vylepšiť niektoré aplikácie. Okrem novej verzie operačného systému pre iPhony mieni Apple vydať v decembri aj iPadOS 16.2, macOS 13.1, watchOS 9.2 a tvOS 16.2.

Núdzové SOS správy cez satelit

Toto bola novinka, ktorá celkom zarezonovala pri predstavení radu iPhone 14, avšak zatiaľ nebola spustená. Ide o možnosť, ktorú majú všetky štyri najnovšie iPhony. V prípade, ak sa používateľ ocitne mimo bežného mobilného signálu a wi-fi, sú schopné poslať záchranným zložkám núdzovú správu cez satelitné pripojenie.

Apple uviedlo, že táto funkcia bude dostupná v novembri pri aktualizácii iOS 16. Zrejme tak pôjde o verziu 16.1.1, ktorá je už v testovacom procese. Spomínaná služba bude zatiaľ dostupná len v USA a Kanade, pričom prvé dva roky bude bezplatná. Do konca budúceho roka by sa mala dostať aj do ďalších krajín.

iPhone 14 a iPhone 14 PlusZdroj: Apple

Aplikácia Apple Music Classical

Milovníkov vážnej hudby poteší informácia, že Apple plánuje vydať samostatnú aplikáciu pre tento žáner. Spoločnosť to oznámila ešte v auguste 2021, keď kúpila službu s klasickou hudbou Primephonic.

Apple vtedy deklarovalo, že nová aplikácia bude vydaná do konca roka 2022. Hoci zatiaľ po nej nie je ani chýru, ani slychu, stopy po jej existencii boli začiatkom aktuálneho roka zistené v kóde systému iOS 15.5. aj v súbore XML na serveroch Apple.

Nejde o novinku, ktorá by zaujala masy, ale svojich priaznivcov si určite nájde. Zatiaľ nie je jasné, či pôjde o integrovanú súčasť niektorej z nových verzií iOS, alebo, vzhľadom na úzku cieľovú skupinu, bude možné len jej doinštalovanie z App Store. Aj pre jej špecifickosť zrejme nie je pre Apple prioritou a tak sme celkom zvedaví, či v tomto prípade dodrží slovo a naozaj ju predstaví do konca roka 2022.

Rozšírenie samoobslužného programu opráv

V auguste tohto roka spoločnosť z Cupertina uviedla, že jej program samoobslužných opráv sa do konca roka rozšíri na ďalšie krajiny v Európe a na ďalšie modely počítačov Mac s vlastnými čipmi od Apple. Na splnenie tohto sľubu jej teda zostávajú necelé dva mesiace.

Program bol prvýkrát spustený v apríli a zákazníkom v USA poskytuje prístup k originálnym súčiastkam, nástrojom aj príručkám Apple na realizáciu svojpomocných opráv modelov iPhone 12, iPhone 13 a iPhone SE tretej generácie. V auguste bol program rozšírený o modely MacBook Air a MacBook Pro s čipmi série M1.

Osobne by sme sa do opráv iPhonu asi nepúšťali, ale je fajn, že výrobca záujemcom túto možnosť poskytne. Ešte vhodnejšie je to v prípade MacBookov, ktoré sú predsa len lepšie opraviteľné ako telefóny.

Nákupná akcia cez Black Friday

Posledný bod sa našich končín netýka, ale pre úplnosť ho spomenieme. Ide o štvordňovú zľavovú akciu, ktorú Apple už viac rokov pravidelne organizuje v USA, Kanade, Veľkej Británii a v Austrálii. Pri nákupe nových zariadení vtedy zákazníkom poskytne darčekovú kartu v hodnote od 25 do 200 dolárov. Ak žijete alebo pracujete v niektorej zo spomínaných krajín, možno vám to príde vhod.

Zdroj: MacRumors.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.