Pre zlodejov alebo nepoctivých nálezcov sa tak stane už iba bezcenným predmetom.

Znalí veci vedia, že Apple nikdy neopravoval iPhony, ktoré boli označené ako stratené alebo ukradnuté. Je potrebné podotknúť, že v tomto prípade bolo potrebné, aby tieto zariadenia mali aktivovanú funkciu Find My. Apple tentokrát pritvrdil a iPhone odmietne opraviť aj v prípade, ak je nahlásený aj v registri zariadení GSMA, ako stratený alebo ukradnutý.

Portál 9to5mac teraz informuje, že oficiálne predajné miesta Apple, autorizovaní predajcovia a servisy, budú pred opravou používať databázu GSMA Device Registry na kontrolu stavu zariadenia, či nie je náhodou kradnuté. Ak však systémy naznačia, že zariadenie bolo „nahlásené„, personál ho odmietne opraviť. 

Apple AirTag
Apple AirTag v aplikácii Find my

GSMA Device Registry umožňuje registrovať stav zariadení v prípade rôznych problémov, ako sú napríklad krádež alebo strata. Pomocou IMEI je následne možné jednoducho skontrolovať, či zariadenie nebolo zaradené do niektorej z kontrolovaných kategórií.

Cieľom novej politiky spoločnosti Apple je ešte viac zabrániť výmene ukradnutých alebo stratených iPhonov za nové, čo bolo možné v niektorých prípadoch zneužívať. Preto odporúčame, aby ste mali funkciu Find My aktívnu. 

Pripomíname, že pre zariadenia s aktívnou službou Find My sa nič nemení. Tie Apple v prípade krádeže jednoducho neopraví. Sú samozrejme aj výnimky (doloženie dokladu o kúpe), pri ktorých Apple dokáže majiteľovi zariadenia obnoviť jeho prístupy k Apple ID.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.