Nový školský rok je v plnom prúde a učiva stále pribúda. Je preto dobré mať poruke zariadenia, ktoré budú študentom v každej chvíli nápomocné. Zariadenia, ktoré využijú počas vyučovania, prípravy do školy a v neposlednom rade aj vo voľnom čase na zábavu.

Tieto faktory spĺňa množstvo produktov rozličných značiek, ale iba málo z nich je dlhodobo použiteľných bez väčších obmedzení. Elektroniku nekupujete na jeden mesiac a keď už do nej investujete, tak nech to má zmyslel. Jednoduchým rozhodnutím, ktoré spĺňa všetky vyššie uvedené požiadavky, môže byť nákup Apple zariadení. Produkty tejto spoločnosti sa vyznačujú jednoduchosťou, bezpečnosťou, výkonom, pravidelnými aktualizáciami softvéru počas 4 až 5 rokov a tiež si dlhodobo držia cenu. Toto sú faktory, ktoré vo výsledku znamenajú vyššiu obstarávaciu cenu, ale nemusí tomu byť vždy tak.

Školáci a študenti nepotrebujú nutne vlastniť najnovšie zariadenia s prívlastkami „Pro“ a „S“, ktorých výkon a potenciál nevyužijú ani na 50 %. To je zbytočné mrhanie peniazmi. Apple má v ponuke aj zariadenia, ktoré sú dostupnejšie, pričom stále spĺňajú všetky uvedené požiadavky. Ak dnes kúpite tablet za 600 eur a budete ho vedieť plnohodnotne používať 5 rokov, tak to vo výsledku znamená, že ročne vás to bude stáť iba 120 eur. Ak si kúpite lacnejšie zariadenie za 300 eur, ktoré bude plnohodnotne použiteľné max. 2 roky, tak vo výsledku vás to bude stáť na dané obdobie viac – 150 eur ročne. Kalkulácia je pred kúpou takýchto zariadení dôležitá, pričom si nekupujete iba zariadenie, ale aj celkovú hodnotu, ktorú vám počas používania poskytne. Okrem toho majú študenti výhodu aj v tom, že v určitých obchodoch (napr. iStores) majú na Apple produkty študentské zľavy, ktoré môžu byť až do výšky 200 eur, čo je zaujímavá ponuka. Stačí sa preukázať študentským preukazom.

„Jablká“ pre školákov a študentov

Základom jablčnej výbavy je iPhone. Je to zariadenie, ktoré v prípade správneho využitia pomáha zvyšovať produktivitu – je to poznámkový blok, skener, hlasový záznamník, fotoaparát, televízor a herná konzola v jednom malom produkte, ktorý máme stále pri sebe. Tieto požiadavky spĺňajú aj staršie zariadenia, pričom nie je nutnosťou, aby končili prívlastkom X alebo XS. Staršie modely majú nižšiu cenu, ale stále použiteľný hardvér. Starším školákom môže dobre poslúžiť napr. iPhone 7, ktorý ponúka dostatok výkonu, 4,7“ Retina HD displej, kvalitný 12 Mpx fotoaparát a biometrické zabezpečenie prostredníctvom snímača odtlačkov prsta – TouchID.

Tento model je stále veľmi populárny, pričom sa dá kúpiť už od 420 eur. Ak je prioritou veľkosť displeja a tvorba fotografií, tak odporúčame siahnuť po modeli iPhone 7 Plus, ktorý má 5,5“ Retina HD displej a dva snímače s rozlíšením 12 Mpx. Jeden s klasickým ohniskom a druhý teleobjektív s dvojnásobným priblížením, vďaka čomu je možné vytvárať aj portrétne fotografie. Cena tohoto modelu začína od 510 eur. iPhone 8 a 8 Plus preskočíme, nakoľko okrem pár nových funkcií, sklenenej zadnej časti, bezdrôtového nabíjania a trošku výkonnejšieho hardvéru neponúka zásadné vylepšenia.

Ak môžete investovať viac a chcete pokročilejšie technológie, tak odporúčame iPhone XR, ktorý patrí do novej éry týchto zariadení. iPhone XR ponúka 6,1“ Liquid Retina displej, výkonný hardvér, bezdrôtové nabíjanie, biometrické zabezpečenie prostredníctvom FaceID a výborný 12 Mpx fotoaparát, ktorému sekunduje 7 Mpx TrueDepth predná kamera. iPhone XR je špičkový nástroj, ktorý ocenia aj tí najnáročnejší študenti. Cena toho modelu začína od 790 eur.

Druhou časťou výbavy školáka a študenta môže byť iPad. Ten je stále populárnejší a mnohí používatelia ho začali používať ako primárny pracovný nástroj, pričom odsunuli Macbook na druhú koľaj. Výhodou iPadu je kompaktnosť a vysoký výkon. iPad môžete mať takmer neustále pri sebe, pričom vás extra neobmedzuje. Toto zariadenie už nie je iba o multimédiách a tzv. hltaní obsahu, ale aj o práci. Tá môže byť rozdelená na klasickú kancelársku prácu (písanie článkov, blogov, tvorba tabuliek, prezentácií a práca s webom) alebo kreatívnu prácu (úprava fotografií a videí, kreslenie pomocou Apple Pencil a pod.). Výhodou týchto zariadení je aj to, že do iPadu s prívlastkom Cellular môžete vložiť dátovú SIM kartu a byť online za každých okolností, bez nutnosti hľadania dostupnej Wi-Fi siete.

Aj v tomto prípade platí, že nie je nutnosťou vlastniť zariadenia s prívlastkom „Pro“, ktoré sú v prvom rade drahé a v tom druhom ich skutočný potenciál využije iba malá skupina používateľov. Apple má v ponuke rôzne iPady, ktoré majú prijateľnú cenu a zároveň ponúkajú dostatok výpočtového výkonu na prácu, multimédiá alebo hry. Školákom, ktorí vstupujú do sveta tabletov, odporúčame iPad s označením 2018. Tento model ponúka 9,7“ Retina displej, dostatočne výkonný hardvér, biometrické zabezpečenie prostredníctvom snímača odtlačkov prstov – TouchID, stereo reproduktory a podporu Apple Pencil 1. generácie.

Samozrejmosťou je hlavný + predný fotoaparát, ktorý však nehrá v prípade týchto zariadení až takú veľkú rolu. Využiteľný je skôr na skenovanie dokumentov. Výkon a výbava tohto iPadu je dostatočná na bežnú, ale aj náročnejšiu kancelársku a kreatívnu prácu. Veľkým benefitom je podpora Apple pencil, vďaka čomu sa kreatívna práca s týmto zariadením posúva na vyššiu úroveň. Ak si k nemu dokúpite puzdro s klávesnicou, tak získate plnohodnotný pracovný nástroj. Cena tohoto zariadenia začína od 320 eur.

Akýkoľvek iPad je s iOS 12 výborným nástrojom, ale až po oficiálnom príchode iPad OS sa z neho stane perfektný nástroj, s ktorým sa bude pracovať veľmi podobne ako s Macbookom. Čo všetko prináša nový iPad OS sa dozviete v inej časti tohto vydania.

Pre náročnejších študentov, ktorí potrebujú vyšší výkon, lepší fotoaparát a trošku väčší/lepší displej je tu nový iPad Air. Ten ponúka 10,5“ Retina displej s technológiou TrueTone a výkonnejšiu čipovú súpravu A12 Bionic. Tá je vhodnejšia na náročnejšiu prácu, vrátane rozšírenej reality. Okrem toho má o niečo lepší fotoaparát, výkonnejšie stereo reproduktory a krajší dizajn. Nechýba mu ani biometrické zabezpečenie prostredníctvom snímača odtlačkov prstov – TouchID a podpora Apple Pencil. Nový iPad Air je v spojení s klávesnicou a perom multifunkčný pracovný stroj, ktorý vás nebude stáť toľko, ako zariadenia s prívlastkom „Pro“, pričom ponúka veľmi podobný výkon. Ak ho budete používať správne, tak sa z neho stane váš primárny pracovný nástroj, ktorý vám bude dobre slúžiť, pričom zabudnete, že existuje nejaký Macbook. Základný iPad Air kúpite už od 540 eur.

iPad je síce výborným riešením, ale úplne každému vyhovovať nebude. Ak uprednostňujete klasiku a poriadnu pracovnú „lopatu“, ktorá zvládne všetky úlohy s ľahkosťou, tak upriamte svoj zrak na Macbook. Jablčný notebook je plnohodnotný pracovný nástroj bez kompromisov. Ponúka extra dávku výkonu, rôzne veľkosti zobrazovacej plochy, klasickú klávesnicu a výborný Trackpad. Výber Macbooku je jednoduchý, akurát si treba určiť priority a hľadieť do budúcna. Vstupnou bránou do tohto sveta môže byť základný Macbook Air z roku 2017, ktorý kúpite už od 840 eur (128 GB verzia).

Za túto cenu dostanete kvalitne spracovaný a extra tenký notebook s 13“ displejom, podsvietenou klávesnicou a multifunkčným trackpadom. O výkon tohto zariadenia sa stará procesor Intel Core i5 (1,8 Ghz), ktorému sekunduje 8 GB operačnej pamäte RAM a integrovaná grafika s označením Intel HD Graphics 6000. Základný Macbook Air je vhodný na akúkoľvek kancelársku prácu, ale aj na prácu s multimédiami, ako napr. úprava fotografií a nenáročný strih videa. Výhodou sú jeho kompaktné rozmery a takmer bezhlučná prevádzka.

Náročnejším používateľom, resp. študentom, ktorí sa zameriavajú na dizajn, grafiku, pokročilý strih videa a pod. odporúčame výkonnejšie zariadenia, ktoré sú perspektívne aj z dlhodobého hľadiska. Do takýchto zariadení treba na začiatku investovať viac, ale vo výsledku sa to môže mnohonásobne vrátiť späť. V tomto prípade odporúčame vstúpiť do sveta s prívlastkom „Pro“ a siahnuť po výkonnom Macbooku Pro. Tu máte na výber rôzne konfigurácie, ktoré sa odvíjajú od potrieb jednotlivcov. S ohľadom na budúcnosť a dlhodobé využitie odporúčame procesor Intel Core i7, 16 GB operačnej pamäte RAM a minimálne 256 GB SDD disk. Grafiku treba zvážiť podľa potrieb – ak pracujete s náročnými aplikáciami, tak treba siahnuť po konfigurácii s grafikou Radeon 555X alebo 560X + 4GB videopamäte a pod. Veľkosť displeja, resp. zariadenia záleží od potrieb mobility. My sme

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE