Veľký Apple HomePod doplnila mini verzia, ktorá má veľkosť iba 85 x 98 mm a hmotnosť 345 gramov, pričom ponúka slušný „výpočtový zvuk“ a viacero zaujímavých inovácií. 

Základom tejto „guličky“, ktorá je potiahnutá akustickou textíliou, sú 3 výkonné meniče (1 x Full-range + 2x passive), ktoré prijímajú rozkazy od procesoru s označením Apple S5. Samozrejmosťou je aj známy U1 čip, ktorý zaručuje dobrý dosah, eliminuje nestabilitu signálu a pod. Ovládanie je, pochopiteľne, hlasom (prostredníctvom Siri) alebo dotykom, resp. poklepkávaním po vrchnej dotykovej ploche.

Apple HomePod mini

Apple HomePod mini

„Ak chcete posunúť zvukový zážitok na vyššiu úroveň, tak môžete vytvoriť stereofónny pár. Dva reproduktory HomePod mini spárované v jednej miestnosti vytvárajú ľavý a pravý kanál pre pohlcujúcu zvukovú scénu.“

HomePod mini ponúka 360° zvuk, ktorého prejav sa prispôsobuje podľa toho, kde je reproduktor umiestnený. Výpočtový zvuk, ako sme uviedli v úvode, znamená to, že softvér na základe výkonného čipu neustále dolaďuje zvuk v reálnom čase, aby bol pre používateľa čo najlepší. Chýbať nesmú ani 4 citlivé mikrofóny, aby vás Siri počula za každých okolností. Áno, tá Siri, na ktorej to stojí a zároveň padá, lebo ešte stále nevie po slovensky, ale to sa môže už onedlho zmeniť. Prečo? Lebo Apple hľadá nových ľudí – viac info TU.

Okrem toho zostalo zachované odovzdávanie hudby z iPhonu, ktorý stačí priložiť k HomePodu a prehrávaná hudba sa automaticky spustí na ňom. Poteší aj funkcia prenosu vyhľadávania na webe – z HomePodu priamo do iPhonu – aby ste si pozreli výsledok vyhľadávania. Dôležitým faktom je aj to, že Siri dokáže rozpoznať až 6 rôznych hlasov členov rodiny a pre každého z nich prispôsobovať ostatné náležitosti – hudbu, zapisovanie úloh do kalendára, poznámok a pod. Jasné, prostredníctvom HomePod mini viete ovládať aj inteligentnú domácnosť ­– Apple HomeKit – pričom môže slúžiť ako riadiaca jednotka vašej jablčnej smart domácnosti.

Ďalšou novinkou, ktorá sa nám celkom pozdáva, je funkcia intercom. Je to veľmi jednoduchá a zároveň praktická funkcia, vďaka ktorej môžete posielať hlasové správy/oznamy do iných homepodov (môžete si zvoliť prehranie správ na všetkých alebo na konkrétnom zariadení) v domácnosti a jednoducho na ne odpovedať. Do HomePodu mini môžete takúto správu poslať aj z iných Apple zariadení, dokonca aj z auta, cez Apple CarPlay. Samozrejme, v rámci jedného Apple ID alebo rodinného zdieľania.

Apple HomePod mini sa bude predávať za 99 dolárov a či sa dostane aj k nám zatiaľ nie je úplne jasné. Predobjednávky v USA začínajú 9 novembra a prví zákazníci si ho odbalia 16 novembra.

Prečítajte si aj:

Apple predstavil iPhone 12 a 12 Mini (5G) s keramickou ochranou displeja, magsafe a vylepšenými fotoaparátmi

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE