Jeden kód, vládne všetkým.

Podľa najnovších správ, spoločnosť Apple vyvinula kód s názvom Marzipan. Ten umožní vývojárom vytvárať univerzálne aplikácie pre iOS a MacOS. Inými slovami, jedna aplikácia bude vedieť pracovať v oboch operačných systémoch. Spoločnosť Apple dúfa, že do roku 2021 začne využívať univerzálnu platformu pre aplikácie a verí, že tento plán bude viesť k množstvu nových aplikácií.

Apple sa snaží prispôsobiť svetu, v ktorom nemôže počítať iba so zvyšujúcim predajom iPhonov, aby si zachovala rast. Spoločnosť sa bude na prechod k univerzálnym aplikáciám, pomaly zaoberať úpravou balíka na vývoj softvéru (SDK), aby vývojári boli pripravení na vyvíjanie univerzálnych aplikácií.

Počas tohto roka spoločnosť Apple upraví svoj aktuálny balíček SDK tak, aby bolo vývojárom umožnené pridávať aplikácie pre iPady aj do systému MacOS. Upravený SDK by mohol byť predstavený už na blížiacej sa konferencii pre vývojárov Apple. Očakáva sa, že sa bude konať začiatkom júna. Podľa dostupných informácií, vývojárom bude stačiť vytvoriť iba jednu verziu aplikácie, ktorú budú musieť už následne odoslať samostatne do iOS App Store, ale aj Mac App Store.

V budúcom roku bude SDK balík opäť aktualizovaný, aby mohli vývojári portovať aplikácie pre iPhony na počítače Mac. Pre inžinierov Applu, bolo toto riešenie pomerne veľkou výzvou, hlavne kvôli rozdielnym veľkostiam obrazoviek iPhonov a Macov.

Do roku 2021 bude už možné vyvinúť jedinú aplikáciu pre iPhony, iPady a počítače Mac. To umožní spoločnosti Apple skombinovať obchody so systémami iOS a MacOS, čo bude viesť k efektívnejšej práci vývojárov, väčšiemu počtu aplikácií pre používateľov a samozrejme aj vyšším výnosom pre samotný Apple.

Zdroj týchto informácií na druhej strane tvrdí, že toto smerovanie nie je pevne podchytené, takže v najbližších rokoch by sa mohli v tejto oblasti udiať aj zmeny.

Prvé správy o tom, že spoločnosť Apple umožní používanie univerzálnych aplikácií pre iOS a MacOS, boli zverejnená už koncom roka 2017. V tom čase sa hovorilo, že spustené by mali byť už počas roka 2018. Keďže je rok 2019, tak sme sa samozrejme tejto možnosti nedočkali a budeme si musieť počkať ešte pár rokov.

Vytvoreniu univerzálnych aplikácií pre systémy iOS a MacOS pomôže aj to, pokiaľ Apple nahradí procesory od Intelu (v Macoch), procesormi vlastnej výroby. Malo by sa tak udiať už počas budúceho roka.

Aj napriek tomu, že Apple plánuje vytvárať univerzálne aplikácie pre mobilné aj počítačové operačné systémy je trochu na škodu, že nemá zatiaľ v pláne vytvorenie univerzálneho operačného systému, pre všetky svoje zariadenia.

Ak Apple zavedie univerzálne aplikácie, nebude prvou spoločnosť, ktorá tak učiní. Rovnako tak spravil aj Microsoft, ešte pred zrušením telefónov s Windows. V tom  čase ponúkal aplikácie Univerzálnej platformy Windows (UWP), ktoré fungovali na telefónoch a počítačoch so systémom Windows 10. Rovnako je možné nájsť aj obchod Google Play, na niektorých zariadeniach, ktoré pracujú so systémom Chrome OS. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Apple Watch 5: Už tento rok môžu priniesť funkciu EKG do viacerých regiónov sveta

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.