Kontroverzná téma Apple, dáta, súkromie a bezpečnosť sa stále viac kryštalizuje, pričom sa postupne dozvedáme, čo je „iba naše“ a čo môže, resp. musí Apple na žiadosť štátnych orgánov sprístupniť.

Aktuálne sa to dotklo amerického republikánskeho senátora, Richarda Burra, ktorý je vyšetrovaný FBI kvôli podozrivým transakciám na akciových trhoch. V Amerike úplne bežné, však? Pravda, no toto vyšetrovanie sa týka aj pandémie koronavírusu, teda štátnej bezpečnosti. Podľa správy z Los Angeles Times si agenti FBI vyžiadali od Apple všetky iCloud dáta/zálohy, ktoré by mali doplniť pár zaistených informácií zo senátorovho iPhonu. Dôvod? Podľa uvedeného zdroja senátor Burr predal významnú časť svojich akcií tesne pred najintenzívnejším prepuknutím korona krízy (13. februára). V celku učinil 33 transakcií, a to tesne pred tým ako začal celý akciový trh kolabovať.

iCloud

iCloud

Vďaka týmto obchodom v správnom čase si na účet pripísal viac ako 628 tisíc amerických dolárov (vraj sa to môže vyšplhať až na 1,7 milióna USD). Väčšina z týchto peňazí má pochádzať z akcií spoločností, ktoré veľmi krátko po tomto obchode skolabovali – z dôvodu korona krízy. Na základe tohoto sa agenti FBI domnievajú, že republikánsky senátor Burr mal k dispozícii rôzne nedostupné, resp. tajné informácie o vplyvoch vírusu Covid19 na rôzne trhy. Tieto informácie mal dostávať na pravidelnej báze.

Čo sa týka bezpečnosti, tak treba mať na pamäti, že dáta v iPhone sú zabezpečené/šifrované tak, aby sa k nim nikto nedostal, no k iCloud zálohám má Apple prístup a v prípade nutnosti tieto dáta poskytne vyšetrovateľom.

Apple teda poskytol vyšetrovateľom z FBI všetok obsah zo senátorových iCloud záloh. Tieto údaje dokáže spoločnosť Apple na svojich serveroch dešifrovať, no do zariadenia ako takého sa dostať nevie. iCloud zálohy toho však obsahujú viac než dosť, napr. iMessage správy, fotky, videá, nastavenia zariadenia, históriu nákupov, dáta aplikácií, dáta aplikácie zdravie a pod. Naopak, v týchto zálohách sa nenachádzajú heslá z kľúčenky, heslá k Wi-Fi sieťam, čísla kariet a pod,. toto všetko je šifrované.

iCloud

iCloud

Pred viac ako 2 rokmi mal Apple v pláne šifrovať všetky zálohy metódov end-to-end, pričom by mal k 100% dátam prístup iba majiteľ dešifrovacieho kľúča. To sa však nestalo – tento plán bol napádaný hlavne zo strany bezpečnostných zložiek USA a možno aj kvôli tomu od toho Apple upustil. Takže majte na pamäti, že bezpečnosť Apple zariadení je síce výborná, no delí sa na dve sekcie: 1. Dáta z iCloud záloh sú pre Apple a štátne orgány (na požiadanie) dostupné. 2. Dáta sústredené vo vašom iPhone sú iba vaše, teda všetky heslá, čísla registrovaných kariet a pod., k tým nemá prístup ani Apple. (ak nerobíte zálohy, tak je vaše úplne všetko, no my tie zálohy odporúčame, sú viac nápomocné ako „nebezpečné“).

Téma bezpečnosti (nie len) Apple zariadení je zložitá, no veríme, že aj toto vám trošku objasnilo, ako to vlastne je a funguje.  

Zdroj: macrumors.com

Prečítajte si aj:

Nová Apple TV 4K s procesorom A12X sa objaví už čoskoro

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE