Apple vyžaduje na použitie s novou funkciou Predictive Code Completion 16 GB RAM.

Ide o novinku vo vývojovom prostredí Xcode 16, ktoré sa používa na tvorbu aplikácií pre platformy ako iOS a macOS. Názov funkcie je charakteristický a na základe vami napísaného kódu predpovedá, aký kód by ste mohli potrebovať ďalej. Bude to robiť skôr, ako ho začnete písať. Nároky na 16 GB RAM nie sú ničím výnimočné. Avšak pri konfiguráciách, ktoré Apple vo svojich notebookoch ponúka, je jasné, že musíte siahnuť po drahších verziách. XDA-Developers na to poukazuje na beta verzii spomenutého nástroja pre vývojárov.

Výhodou ale bude, že predpovedanie kódu bude fungovať off-line. To nie je otázka na možnosť chýbajúcej konektivity do internetu. Je to otázka súkromia a zabezpečenia. Kód vám pomôžu navrhnúť aj ChatGPT a Gemini. Avšak, musíte sa spoľahnúť na on-line verziu a „prezrádzať“ svoje plány externému nástroju.

predictive-code-completion-xcodeZdroj: Apple

Predikciu má Xcode 16 priamo integrovanú. Okrem toho potrebujete najnovšiu verziu masOS Sequoia a 16 GB RAM spolu s Apple M čipom. Xcode 16 sa dá použiť aj na strojoch s 8 GB RAM, ale bez prediktívnej funkcie.

Keď v roku 2020 prišiel Apple so svojím M1 čipom, zdalo sa, že 8 GB RAM bude stačiť. Programátori ale budú musieť priplatiť za navýšenie pamäte, čo sa bežných používateľov netýka. Tých sa aktuálna situácia až tak nedotkne. Na postupné rozširovanie funkcií AI, budú už musieť zareagovať aj používatelia.

Nemusí ísť priamo o Machine Learning. Buď si priplatia alebo bude AI výkon obmedzený. Viac ako pri ML sa dá odhadovať, že na limit narazíte pri generovaní obrázkov. Tu ale hovoríme o limitoch grafickej karty. Tiež je minimálna hodnota odporúčaná na 8 GB VRAM.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.