Transformácia macOS pokračuje v plnom prúde. Začalo to s BigSur a nový macOS Monterey je opäť viac podobný systému iPadOS, s ktorým veľmi úzko spolupracuje.

Apple už roky vie ako si udržať zákazníkov, pričom im ponúka niečo navyše – to navyše sa volá ekosystém, ktorý bude tento rok opäť povýšený na vyššiu úroveň. Nový macOS Monterey ponúkne prepracovaný dizajn, no hlavne takmer všetky funkcie, ktoré ponúka aj iPadOS, resp. iOS 15 (prehľad noviniek nájdete – TU). Aj v tomto prípade sa Apple zameral na zvýšenú produktivitu, ktorej má napomôcť prepracovaný FaceTime, priestorový zvuk a plánovanie hovorov v rámci kalendáru s neobmedzeným počtom osôb. Inováciou prešli aj správy, Apple mapy a počasie. Všetky spomenuté aplikácie majú nový dizajn a prepracované funkcie – rovnaké ako v iOS 15.

macOS

macOS

Najdôležitejšie inovácie v rámci nového macOS Monterey 

Začať môžeme už tradične so Safari, ktoré Apple označuje ako najrýchlejší internetový prehliadač. Safari dostalo nový dizajn, zjednodušila sa práca s oknami a pridaná je aj možnosť ukladať otvorené karty do skupín s možnosťou vzdialeného prístupu z ktoréhokoľvek Apple zariadenia v rámci jedného Apple ID.

Aj macOS dostal do vienka funkciu Focus, teda prepracovaný režim nerušiť, ktorý si môžete prispôsobiť podľa potrieb a vytvoriť niekoľko scenárov, medzi ktorými budete jednoducho  prepínať. Ak si nastavíte režim práca, môžu sa obmedziť vami vybrané notifikácie naprieč celým systémom, čo zaručí podstatne lepšie sústredenie. Možností je veľa, stačí si vytvoriť vlastné nastavenia. Ak používate funkciu Focus, tak o tom budú vedieť aj vaše kontakty – v prípade, že sa vám budú chcieť dovolať alebo vám napísať správu.

macOS

macOS

QuickNotes, teda rýchle poznámky sa dostali aj do macOS. QuickNotes využijete kedykoľvek, stačí ich „vytiahnuť“ z rohu displeja a písať alebo ukladať rôzne webové odkazy a jednoducho medzi nimi prechádzať. Má to byť rýchlejšie a v konečnom dôsledku prehľadnejšie. V poznámkach sa dá jednoducho pracovať aj v skupinách, napr. pracovných, kde môžete označovať ľudí ako na Instagrame „@miro“, pričom konkrétna osoba bude vedieť, čo má spraviť alebo pozrieť.

Jednou z najzaujímavejších funkcií je Universal Control, teda možnosť využívať viaceré Apple zariadenia vedľa seba, pričom sa správajú ako jeden celok. Ekosystém povýšený na vysoký level. Ak pracujete na MacBooku a položíte vedľa neho iPad prípadne iMac, tak môžete kurzorom z MacBooku jednoducho a úplne plynulo bez akýchkoľvek nastavení prechádzať medzi aplikáciami a zariadeniami, kopírovať obsah, prenášať obsah a pod. Na prezentácii to vyzeralo úžasne a ak ste používateľmi viacerých zariadení, tak toto bude veľký bonus.

macOS

macOS

AirPlay prichádza aj do MacOS, konečne! Odteraz môžete displej iPhonu zrkadliť aj na MacBooku, čo prinesie množstvo zaujímavých možností. Funguje to nie len na prenos obrazu, ale aj zvuku. Z iPhonu to jednoducho pošlete do MacBooku, ktorý má zaujímavejšie zvukové podanie. Nechýba ani oficiálna podpora Spatial Audio s Dolby Atmos pre tisíce skladieb a bezstratová kompresia zvuku pre kompletnú knižnicu hudby, ktorá momentálne obsahuje viac ako 75 miliónov songov.

Samozrejmosťou je aj podpora novej funkcie LiveText, teda čítanie textu za pomoci umelej inteligencie z akéhokoľvek obrázku alebo fotografie s možnosťou ďalšej práce s daným textom v rámci celého systému. S týmto súvisí aj nový systémový prekladač, ktorý je možné využiť vo všetkých aplikáciách a pod., no slovenčina nie je stále podporovaná.

Skratky prichádzajú do macOS! Ak ste používateľmi tejto praktickej funkcie v rámci iPadu alebo iPhonu, tak integráciu do macOS určite oceníte. Skratky vám umožnia vytvoriť rôzne scény a jedným klikom alebo hlasovým povelom vykonáte viacero činností.

macOS

macOS

Prepracovaná ochrana súkromia. MacOS Monterey vám poskytne prehľad o tom, ktoré aplikácie a weby používajú mikrofón alebo kameru, pričom im to budete môcť v rámci rozšírených nastavení obmedziť. Ochrana súkromia bola vylepšená aj v rámci  natívnej aplikácie Mail. Ochranný režim skryje vašu IP adresu, takže ju odosielatelia nemôžu prepojiť s vašou inou online aktivitou alebo určiť vašu polohu. Rovnako tak bráni odosielateľom vidieť, či a kedy ste otvorili ich e-mail. 

Všetky novinky vyskúšame v rámci beta verzií a budeme vám prinášať podrobné informácie z praxe. Beta verzia pre vývojárov je dostupná od dnes, verejná beta bude k dispozícii o mesiac a finálna verzia na jeseň tohoto roku, spolu s novými zariadeniami.

Prečítajte si aj:

Apple ukázal ako bude vyzerať a čo ponúkne nový iOS/iPadOS 15

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE