Očakávania sa naplnili a počas Apple Special Event bol predstavený aj nový iPad, ktorý je nástupcom obľúbeného základného modelu z roku 2018.  

Ide o 7. generáciu iPadu, ktorá prichádza s potrebnou evolúciou a prijateľnou cenovkou, ktorá bola a bude najväčším lákadlom. Tento model je určený predovšetkým nenáročným používateľom a študentom. Úvod predstavenia tejto novinky sa niesol v duchu iPad OS, na ktorom sa trošku iPad zviezol. Novinka totiž neprináša žiadne extra vymoženosti a tak nastala rekapitulácia nového operačného systému pre iPad, ktorý vychádza z klasického iOS 13. Tento operačný systém používame v beta verzii už niekoľko týždňov – v tomto článku sa dozviete, čo všetko prináša a aké sú jeho výhody 

iPad 2019 dostal nový 10,2” IPS Retina displej s rozlíšením 2160 x 1620 Px (264 ppi), max. jasom 500 nitov a krycím sklom s olefóbnou úpravou. Samozrejmosťou je aj podpora Apple Pencil 1. generácie, čo je v prípade iPadu veľmi dôležitá vlastnosť.  Zvláštnosťou je atypická veľkosť displeja, ktorá tu doposiaľ nebola. Zaujímalo by nás, prečo nemá klasický rozmer 10,5”, ako napr. iPad Air.  

Dizajn novinky je známy – stále sú prítomné široké rámiky a v spodnej časti je zakomponovaný snímač odtlačkov prstov TouchID. Telo je vyrobené zo 100% recyklovaného hliníku a dostupný bude v troch farebných prevedeniach – vesmírne sivá, strieborná a zlatá (rozmery: 250,6 x 174,1x 7,5 mm / hmotnosť 483 gramov Wi-Fi model – 493 gramov Cellular model). Zachované zostali aj stereo reproduktory, 3,5 mm audio konektor, nabíjací lightning konektor a podpora dvoch SIM kariet (klasická SIM + eSIM). 

O výkon novinky sa bude starať starší čipset A10 Fusion so 64bitovou architektúrou, ktorému sekunduje koprocesor s označením M10. Kapacita pamäte RAM nie je známa. Interné úložisko má iba dve varianty – 32 a 128 GB, čo nie je žiadna sláva. Apple si asi stále myslí, že používatelia nepotrebujú poriadnu fyzickú kapacitu pamäte. Nie, nie je to pravda, oni ju potrebujú! 

Hlavný fotoaparát nového iPadu má 8 Mpx, clonu f/2,4 a päťčlenný objektív. Nechýba mu ani hybridný infračervený filter a podpora HDR (iba fotky). Video dokáže nahrávať v max. Rozlíšení 1080p/30 fps a nechýba ani podpora spomaleného videa – 720p/120fps. Predná FaceTime HD kamera má rozlíšenie 1,2 Mpx a clonu f/2,2 s podporou HDR pre fotky i video.  

“Integrovaná batéria má výkon 32,4Wh a mala by vydržať 10 hodín plnohodnotnej práce” 

Veľkou výhodou iPadu je možnosť pripojenia externej klávesnice, čím sa z neho stáva plnohodnotnejší pracovný nástroj. Ak k tomu pripočítame podporu Apple Pencil a nový iPad OS, ktorý umožňuje čítanie dát z externých diskov a USB kľúčov, tak ide o fajn zariadenie na bežnú prácu alebo pre študentov. iPad OS ponúka veľa vymožeností, ktoré prispievajú k produktivite. Výhodou všetkých predstavených noviniek je aj to, že ich kúpou získate Apple TV+ na jeden rok úplne zdarma. Na test najlacnejšieho iPadu sa celkom tešíme, nakoľko sme zvedaví, ako bude fungovať v praxi  – pod záťažou.  

Cena 

32 GB / Wi-Fi – 379 Eur, 32 GB / Wi-Fi + Cellular – 519 Eur  

128GB / Wi-Fi – 479 Eur, 128 GB / Wi-Fi + Cellular – 619 Eur 

Dostupnosť: od 20. septembra / predobjednávky sú aktívne  

Prečítajte si aj:  

Apple predstavil nový iPhone 11: Náhrada za iPhone XR dostala dva snímače a extra dávku výkonu

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE