Konečne! Ak máte iPhone s Face ID, tak určite viete, že ak ho chcete odomknúť s nasadeným rúškom, tak treba neustále zadávať kód, čo je často otravné a hlavne zdĺhavé.

V Apple to konečne vyriešili a funkcia, ktorú už roky poznáme z prostredia macOS vs. Apple Watch je dostupná aj pre iPhone. Presnejšie – aktuálne je táto novinka dostupná iba v rámci beta verzie iOS 14.5 a watchOS 7.4, no už čoskoro sa tejto skvelej funkcie dočkajú všetci používatelia týchto zariadení.  Stačí počkať na verejnú aktualizáciu, ktorá príde čoskoro.

iPhone vs. Face maskZdroj: yahoo.com

iPhone vs. Face mask

Rúško, šatka alebo iné prekrytie tváre je už takmer rok takzvaným „EDC“ (everyday carry) pre skoro každého človeka na tejto planéte, čo prinieslo určité „problémy“ v rámci používania technológií s biometrickými snímačmi, ktoré rozpoznávajú napr. tvár, ktorá musí byť často zahalená, pričom sa musíme vracať k starým a zdĺhavým spôsobom, ako je napr. zadávanie kódu – ak chceme otvoriť iPhone. Staršie zariadenia s Touch ID majú už rok veľkú výhodu, kto by to bol povedal, však?

Ako túto funkciu aktivujem?

Veľmi jednoducho a podobne ako v prípade macOS. Stačí prejsť do nastavení iPhonu, položka Face ID a kód a následne je potrebné povoliť funkciu – odomknúť prostredníctvom Apple Watch. To je všetko, na Apple Watch nie je potrebné žiadne dodatočné nastavenie. Ak chcete túto funkciu využívať už teraz, tak si musíte stiahnuť beta verziu systému iOS 14.5, ale aj beta verziu systému watchOS 7.4, inak vám to fungovať nebude.

Ako stiahnem potrebné beta verzie? Otvorte prehliadač Safari, zadajte url: beta.apple.com, prihláste sa pod svojím Apple ID, kliknite na požadovaný operačný systém a následne na položku – Download profile. Beta profil sa vám stiahne do zariadenia, ten nainštalujete a následne budete mať k dispozícii novú aktualizáciu, ktorú treba taktiež stiahnuť a nainštalovať (podrobnejšie sme sa tomu venovali – TU). Rovnaký postup platí aj pre Apple Watch (redakcia TouchIT ani autor článku nezodpovedá za prípadné problémy so zariadeniami, stále treba mať na pamäti, že ide o beta verzie operačných systémov, ktoré sú stále vo fázy vývoja. Určite treba myslieť na zálohu dát.)

Ako funguje odomykanie iPhonu prostredníctvom Apple Watch?  

Výborne! Túto funkciu sme si okamžite obľúbili, nakoľko už nie je potrebné zdĺhavé zadávanie kódu. iPhone automaticky zaregistruje, že máte nasadené rúško, pričom na autorizáciu odomknutia iPhonu využije namiesto Face ID alebo kódu hodinky Apple Watch, ktoré máte na ruke. Funguje to rýchlo a relatívne bezproblémovo (občas sa objaví zaváhanie). Aby to fungovalo správne, tak Apple Watch musia byť v blízkosti iPhonu a rovnako nemôžu byť v režime spánku alebo zamknuté – v takom prípade sa vám iPhone neodomkne a budete musieť použiť kód.

Watch OS

Watch OS

Páči sa nám, že keď hodinky autorizujú odomknutie iPhonu, tak zavibrujú + sa na displeji objaví ikona „lock iPhone“. Tú môžete využiť v prípade, ak je niekto vo vašej blízkosti, má nasadené rúško a vezme do ruky váš iPhone, ktorý by sa mohol automaticky odomknúť – vás na tento fakt upozorní vibrácia hodiniek + môžete jedným klikom iPhone v okamihu opätovne zamknúť. Na základe tejto akcie sa bude pri následnom odomknutí iPhonu vyžadovať kód. Premyslené a funkčné, túto novinku ocenia mnohí používatelia. Mohlo to prísť aj skôr, no lepšie teraz ako nikdy.. 🙂

Prečítajte si aj:

Zadávanie textu v iOS: Toto je jedna z najlepších funkcií, o ktorej mnohí používatelia vôbec netušia

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE