Inštalácia aplikácií z iného zdroja ako je App Store sa pre používateľov smartfónov od spoločnosti Apple donedávna zdala nemožná.

Nové regulácie a zákony v Európskej únii však Apple donútili vykonať niekoľko zmien, ktoré nie sú v súlade s dlhodobým smerovaním výrobcu. V prvom rade sme sa tak tento rok mohli dočkať prvej série iPhonov, ktoré nasadili konektor USB-C namiesto lightning konektora. Aj toto je dielom nových zákonov zo strany EÚ, ktorým sa musel americký gigant podriadiť. Alternatívou by totiž pre neho bolo prestať predávať smartfóny na trh EÚ.

Teraz sa však začalo čoraz častejšie spomínať otvorenie smartfónov z dielne Applu novej praktike. Po novom by sa malo používateľom umožniť nainštalovať si aplikácie aj z iného zdroja ako je App Store, ktorý je dlhodobo jedinou alternatívou, ako sa k aplikáciám v iPhonoch dostať.

Apple pracuje na novej možnosti zo všetkých strán

Nikoho zrejme neprekvapí, že otvorenie smartfónu inštalácii aplikácií z obchodov tretích strán vystaví telefón aj väčšiemu nebezpečenstvu. App Store totiž starostlivo aplikácie skenuje, no ak Apple umožní inštaláciu aplikácií aj z iných zdrojov, menej opatrní používatelia si môžu jednoducho do telefónu priniesť nejaký ten malvér. Umožnenie inštalácie aplikácií z iných zdrojov ako je App Store však bude mať aj iné dosahy.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Apple má aktuálne aktívne komunikovať s vývojármi, ktorým chce nastaviť nové podmienky pre existenciu v App Store. Zmeny sa majú týkať napríklad platieb v rámci samotného obchodu či komunikácie so zákazníkmi. Otvorenie sa iPhonov aplikáciám aj z iných zdrojov ako je App Store je teda už za rohom, v súčasnosti sa majú dolaďovať tie najdôležitejšie detaily.

Sloboda pre používateľov aj vývojárov

Nemôžeme povedať, že na túto zmenu mnohí používatelia iPhonov nečakajú už roky. Zatiaľ čo konkurenčný Android ponúkal možnosť inštalácie aplikácie z takmer akéhokoľvek zdroja a aj na vlastné riziko, Apple svoje telefóny uzamkol. Zaujímavosťou je však fakt, že v prípade systému macOS pre počítače sú pravidlá oveľa uvoľnenejšie.

S príchodom možnosti inštalácie aplikácií z akéhokoľvek zdroja prichádza nová éra slobody pre používateľov. Netreba však zabúdať aj na to, že istú mieru voľnosti získajú aj vývojári, ktorí môžu aplikácie pripravovať s nečestným zámerom. Preto treba vždy myslieť na to, že inštalácia aplikácie z akéhokoľvek zdroja môže do vášho telefónu dostať aj nejaký ten škodlivý softvér.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.