Bezdrôtové nabíjanie nie je žiadnou novinkou, no predstavte si nabíjanie smartfónu priamo vo vašom vrecku. Stačí byť v dosahu Wi–Fi siete. Bude Apple prvou firmou, ktorá túto technológiu prinesie do reality?

Portál Apple Insider priniesol informáciu, že najhodnotnejšia technologická firma súčasnosti pravdepodobne pracuje na revolučnej bezdrôtovej technológii nabíjania zariadení. Prezrádza to jej nový patent, ktorý hovorí o možnostiach nabíjania prostredníctvom rôznych rádiových frekvencií. Patria medzi ne Wi–Fi v pásmach 2,4 GHz a 5 GHz, ale aj celulárne, respektíve bunkové siete v pásmach 700 Mhz a 2000 MHz, a nechýbajú ani milimetrové rádiové vlny vo frekvencii medzi 10 GHz až 400 GHz.

Patent nazvaný „Bezdrôtové nabíjanie a komunikačné systémy s anténami s duálnou frekvenciou“ podrobne popisuje princíp fungovania, ktorý spočíva najmä v správnom smerovaní antén a z nich vysielaného elektromagnetického vlnenia smerom ku konkrétnej lokácii zariadenia vzhľadom na polohu routra. Keď router identifikuje, v ktorom mieste v dosahu siete sa váš iPhone či iPad fyzicky nachádza, zosilní intenzitu signálu vysielaného na toto miesto, čím dosiahne okrem rýchlejších dátových prenosov aj možnosť bezdrôtovo zariadenie nabiť. Tento spôsob zameriavania zariadení sa nazýva beamforming a napríklad taký Airport Extreme router od Apple ním disponuje už teraz.

Beamforming

Samozrejme, že od patentu k produktu použiteľnému pre každodenné využívanie to býva mnohokrát dlhá cesta. Budúcnosť je však jednoznačne bezdrôtová a bude zaujímavé sledovať, či práve Apple, ktoré je stelesnením inovátorstva príde s niečím podobným ako prvé.

Zdroj: Apple Insider