Nový operačný systém prináša niektoré novinky a zvyšuje bezpečnosť.

Spoločnosť Apple vydala novú verziu operačného systému pre telefóny iPhone s číselným označením 16.2. Aktualizáciu dostávajú aj iPady (verzia iPadOS 16.2) a takisto aj hodinky Apple Watch (watchOS 9.2).

Jednou z hlavných noviniek iOS 16.2 je aplikácia Freeform. Ide vlastne o virtuálnu verziu známej bielej tabule zo zasadačiek. Viacerí používatelia na ňu môžu v reálnom čase písať, kresliť, vkladať obrázky a rôzne preddefinované tvary či pridávať odkazy. Funguje aj s Face Time, takže je možné s niekým telefonovať a zároveň s ním takto spolupracovať a zdieľať nápady.

Druhou novinkou je Apple Music Sing, čo je vlastne karaoke aplikácia. Predplatitelia Apple Music môžu upravovať hlasitosť vokálov v skladbe alebo ich úplne stlmiť a spievať pri nej na štýl improvizovaného karaoke. Táto funkcia nebude fungovať s každou skladbou v službe Apple Music, ale výrobca vytvoril niekoľko desiatok playlistov s fungujúcimi skladbami.

iOS 16.2Zdroj: TOUCHIT.SK/Roman Kadlec

Vylepšená bola funkcia Always On Display. Po novom je konečne možné zobrazovať čas a miniaplikácie bez toho, aby bola zároveň vykreslená aj tapeta či prichádzajúce notifikácie.

Bezpečnostné obmedzenie nastalo pri funkcii AirDrop. Zatiaľ čo v minulosti ju mohol opakovane použiť každý, komu ste povolili niečo cez ňu poslať, teraz to platí len na desať minút. Výnimkou sú ľudia v zozname kontaktov.

Pribudlo tiež end-to-end šifrovanie pri všetkých správach, zálohách iCloudu, poznámkach, fotografiách, údajoch a záložkách Safari a pri mnohých iných údajoch. Šiifrované je už takmer všetko v iPhone.

Vylepšená bola aplikácia Home Hub, ktorej vývojári pridali kompatibilitu so štandardom Matter pre inteligentné domácnosti.

Novinkou sú i niektoré widgety na uzamknutej obrazovke, konkrétne widget zobrazujúci priebeh posledného spánku a widget pripomínajú čas na užitie liekov. Spomenúť ešte treba opravenú detekciu havárií, vďaka čomu už iPhony nebudú volať záchranku používateľom jazdiacim na horskej dráhe.

Zdroj: Apple.com, Support.apple.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.