Obyvatelia Európskej únie sa môžu tešiť na to, že do konca roka 2024 budú mať všetky nové smartfóny, tablety a digitálne fotoaparáty na nabíjanie jediný port: USB-C. Aj preto nabíjačky budú mať práve takýto port.

Nebudú to len smartfóny

Európsky parlament 4. 10. potvrdil, že port USB typu C sa stane novým štandardom pre prenosné zariadenia a to nielen na nabíjanie ale aj na prenos dát. V nadväznosti na dohodu oznámenú ešte v júni hovorca Európskeho parlamentu uviedol, že tento port sa stane povinným pre smartfóny, tablety a fotoaparáty do konca roka 2024. Bude to ešte pokračovať ďalej a USB-C sa stane nabíjacím portom aj pre notebooky a to s povinnosťou od jari 2026. Výnimku majú notebooky, ktoré pracujú s výkonom napájacieho zdroja nad 100 Wattov (hlavne herné notebooky).

Opatrenie na USB-C port sa týka aj slúchadiel, náhlavových súprav, vreckových herných konzol, elektronických čítačiek, klávesníc, myší, navigácií, slúchadiel do uší a pod.

Každé zariadenie, ktoré podporuje rýchle nabíjanie, bude musieť mať teraz aj rovnakú rýchlosť nabíjania cez USB-C port.

Dotkne sa to predovšetkým produktov značky Apple

Toto opatrenie sa dotkne predovšetkým iPhonov, ktoré majú aj vo verzii 14 na dnešnú dobu už prekonaný port Lightning. Apple tak do konca roka 2024 musí začať minimálne v Európe distribuovať iPhony so zabudovaným USB-C portom. Integrácia redukcie pre napájanie Lightning na USB-C do balenia produktu údajne nebude stačiť.

Zdroje: PCMag, Európsky parlament

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.