Apple je v nasadzovaní nových technológií opatrný a vždy vsádza na istotu.

Je pritom “majstrom svojho remesla” a je aj veľkou inšpiráciou pre výrobcov Android zariadení, no funguje to aj opačne. Apple sa pritom ani nesnaží nasadzovať revolučné technológie a radšej si počká, kým sa tieto novinky osvedčia a dostanú sa do povedomia používateľov. 

Ako príklad môžeme uviesť obnovovaciu frekvenciu displejov. Najnovší iPhone 12 má obnovovaciu frekvenciu 60 Hz. Existujú pritom aj Android zariadenia strednej triedy s 90 Hz displejmi, pričom vlajkové lode si už osvojili 120 Hz.

Portál GizChina na základe vyjadrení analytika Ming-Chi Kua uviedol, že s príchodom série iPhone 14 (aj iPhone 13) Apple pripravuje niekoľko významných vylepšení. 

Top trendy, ktoré môžeme očakávať:

Nové Face ID 

Táto technológia sa dlhé roky teší veľkej popularite a Apple sa na ňu spolieha. Pri zabezpečení iPhonov je aj najpreferovanejšia. S príchodom pandémie a “doby rúškovej” je jej používanie obtiažné. To v konečnom dôsledku aj znamená, že táto funkcia stráca vo veľa prípadoch svoje využitie a používatelia si musia odomykať svoj iPhone inak. Výsledkom boli správy, že iPhone 13 buď nedostane funkciu Face ID, alebo ju bude kombinovať s funkciou Touch ID.

Avšak aj keby sa Apple s funkciou Face ID na krátke obdobie rozlúčil, má s ňou ďalšie plány. Modelový rad iPhone 14 túto funkciu už pravdepodobne využije opäť. V roku 2023 (iPhone 15) by sa dokonca funkcia Face ID mohla zaobísť bez výrezu v displeji. Nahradiť ho má “diera v displeji”, ktorá sa údajne použije už v prípade vybraných modelov iPhone 14.

48 Mpx hlavný fotoaparát

Od roku 2019 sa vo viacerých Android smartfónoch začali objavovať 48 Mpx senzory fotoaparátov, ktoré sa časom stali štandardom aj v strednej triede. Ako však vieme, Apple sa v určitých oblastiach nebojí byť za konkurenciou. Napríklad aj séria iPhone 12 používa 12 Mpx fotoaparát, čo je ďaleko za Android konkurenciou so 108 Mpx fotoaparátmi.

Zmena príde v roku 2022, kedy Apple v iPhonoch použije exkluzívny 48 Mpx senzor od Sony. Tento krok prinúti viac Android výrobcov prijať zásadné zmeny nielen v oblasti senzorov, ale aj objektívov.

Žiadny Mini model

Stále existuje skupina fanúšikov malých telefónov. Aj od Applu sa očakávalo, že uvedie malý iPhone s veľkým displejom, avšak jeho predaje nie sú vôbec podľa očakávaní spoločnosti

Tento rok by sme sa mali jedného malého iPhonu dočkať, no na základe vyjadrení analytika Ming-Chi Kua bude mať modelový rad iPhone 14 iba štyri väčšie modely. Dve Pro verzie – 6,1 a 6,7-palcovú a verzie nižšej kategórie so 6,1 a 6,7-palcovými panelmi. V uvedenom zozname sa už neuvádza 5,4-palcový model. Pri zachovaní radu iPhone SE má tento krok aj opodstatnenie. Tieto telefóny sú malé a podstatne lacnejšie. 

8P objektív a periskopický teleobjektív

Apple prinesie do svojich iPhonov roka 2022 aj lepší 8P objektív. Nie je však známe, či tento objektív dostanú všetky modely série. Analytici dokonca tvrdia, že Apple v roku 2022 použije aj periskopický teleobjektív. Táto funkcia si našla svoje uplatnenie u mnohých vlajkových lodí so systémom Android. Apple však svoje riešenie prinesie na trh až budúci rok. 

Aj keď ide o prognózy profesionálneho analytika, mali by sme ich brať s určitou rezervou. Niektoré funkcie sa môžu v iPhonoch objaviť skôr, no ďalšie môžu meškať alebo neprísť vôbec.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Apple a Samsung predstavia svoje novinky: Poznáme dátumy

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.