A to aj napriek tomu, že koncom roka sa situácia mierne zlepšila.

Hovoríme o počte vyexpedovaných smartfónov v roku 2022. Hoci koniec roka bol v podaní spoločnosti Apple mimoriadne úspešný, tak v celoročnom meradle sa značkou číslo jeden v oblasti smartfónov opäť stala spoločnosť Samsung. Pokiaľ si však odmyslíme tento súboj večných rivalov, tak celý trh so smartfónmi zaznamenal v roku 2022 pokles. Tento trend bol dokonca viditeľný v niekoľkých po sebe idúcich štvrťrokoch.

Nová správa spoločnosti Canalys ponúka dobrý prehľad o výsledkoch celého roka, avšak analýza sa venuje aj 4. štvrťroku roka 2022. Spoločnosť uviedla, že dodávky smartfónov sa v 4. štvrťroku 2022 znížili až o 17 %. Pokiaľ si však zhodnotíme celý rok, tak tento pokles bol na úrovni 11 %. Pomerne negatívnym ukazovateľom je aj to, že 4. štvrťrok roka 2022 sa stal najhorším výsledkom trhu za viac ako 10 rokov.

iPhone 14 Pro MaxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14 Pro Max

Spoločnosť Canalys sa trhu so smartfónmi venuje komplexne, čiže v jej správe sa objavili aj ďalší výrobcovia, čo nám poskytuje ešte lepší prehľad o postavení jednotlivých značiek na trhu smartfónmi. Vo 4. štvrťroku sa na prvom mieste umiestnil Apple s 25 % trhovým podielom, čím si spoločnosť zapísala historicky najvyšší trhový podiel za štvrťrok. Pomerne zaujímavým je pritom fakt, že Apple mal koncom roka viaceré problémy s výrobou a dodávkami iPhonu 14 Pro

V rovnakom štvrťroku sa na druhom mieste umiestnil Samsung, ktorý si uchmatol 20 % podiel. Tretie miesto (neprekvapivo) patrí Xiaomi s 11 % trhovým podielom. Čínska spoločnosť si však oproti minulému roku mierne pohoršila. Štvrté miesto patrí spoločnosti Oppo s 10 % a piata priečka spoločnosti Vivo s 8 %.

Pri pohľade na aktuálne trhové podiely nie je dokonca vylúčené, že práve spoločnosť Oppo by sa mohla čoskoro stať globálnou trojkou, keďže spoločnosti Xiaomi výrazne dýcha na chrbát. Pripomíname, že aj Xiaomi zápasí s viacerými problémami. Pri aktuálnej dynamike rastu spoločnosti Oppo je iba otázkou času, kedy Xiaomi predbehne.

Galaxy S22 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy S22 Ultra

Pri celoročných výsledkoch je poradie mierne odlišné. V roku 2022 sa na prvom mieste s 22 % podielom umiestnil Samsung, ktorému s 19 % podielom na chrbát dýcha Apple. Trojicu uzatvára Xiaomi s 13 % podielom. Oppo a Vivo si dokázali udržať 9 % podiel. 

Spoločnosť Canalys sa však domnieva, že rok 2023 bude pokračovať v trende roka 2022. Výraznú zmenu dokonca neprinesú ani zlepšujúce sa vyhliadky.

Zdroj: Canalys, AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.