Základný iPhone 15 sa na tejto vlne nezvezie.

RAM v smartfónoch od spoločnosti Apple nie je nikdy verejne prezentovaná. Počas predstavenia nových iPhonov je tak nemožné sa dozvedieť, koľko RAM vo výbave obsahujú. Po predstavení sa však objavili informácie, ktoré zdieľal aj portál macrumors.com, potvrdzujúce kapacitu RAM v sérii iPhone 15.

Apple si pritom dal záležať na tom, aby svoje smartfóny dotiahol do čo najlepšieho štádia, čo sa nakoniec prejavilo aj v ich výbave. Tento rok teda spoločnosť zapracovala aj na kapacite RAM, nie však vo všetkých modeloch série. O ktoré modely teda ide?

Základný iPhone 15 (Plus) stále s 6 GB RAM

6 GB RAM bola doteraz štandardom pre sériu iPhone 14. Všetky smartfóny z tejto série ponúkli takúto veľkosť RAM a aj keď sa od seba výraznejšie líšili, tak v tejto oblasti sa zhodovali. Tento rok sa ale Apple rozhodol základný model od Pro verzie odlíšiť ešte viac a zatiaľ čo Pro verzia disponuje vyššou kapacitou RAM, tak základný iPhone 15 má „len“ 6 GB RAM.

iPhone 15Zdroj: Apple
iPhone 15

Rovnakou kapacitou pritom disponuje aj model s prívlastkom Plus. iPhone 15 Plus teda zdieľa rovnakú kapacitu RAM ako základný model. Ak by ste si teda chceli užiť viac RAM spolu s lepším výkonom napríklad pre multitasking, tak by ste museli siahnuť po Pro verzii smartfónu.

8 GB je maximum

Zatiaľ čo konkurenčné Androidy majú vo výbave bežne 12 GB RAM a v súčasnosti sa pracuje na oveľa väčších kapacitách, tak Apple vsádza na istotu. iPhone 15 Pro spolu s verziou Pro Max tak disponujú 8 GB RAM vo výbave, čo je o 2 GB viac ako pri základnom modeli, resp. minuloročnom iPhone 14 Pro (Max).

Je však nutné spomenúť, že operačný systém iOS dokáže pracovať plynulo aj so 6 GB RAM, pričom jeho výkon je vyšší v porovnaní s Androidmi, ktoré disponujú rovnakou hodnotou RAM. iPhone 15 Pro (Max) však má priniesť prémiový zážitok z používania, čo sa odrazilo aj v tomto aspekte smartfónu.

Zdroj: macrumors.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.