Bude 32 GB RAM v smartfóne ešte využiteľných? Koľko vlastne potrebujeme na bežné používanie?

Ešte pred pár rokmi bolo bežné, že sme si kúpili smartfón s 2 či 3 GB RAM. Tieto časy sú už dávno preč a pri kúpe smartfónu s takouto veľkosťou RAM by sme si riadne zavarili. Práve RAM slúži na to, aby sme vedeli lepšie zužitkovať potenciál nášho telefónu napríklad pri multitaskingu, teda využívaní viacerých aplikácií naraz.

Bežným priemerom na trhu je dnes 6 či 8 GB RAM, no nájsť model s 12 GB RAM tiež už nie je ničím nezvyčajným. Niektorí výrobcovia smartfónov sa dokonca rozhodli zapracovať na modeloch s obrovskou 24 GB operačnou pamäťou, teraz však leaker Digital Chat Station na sieti Weibo zdieľa informáciu o telefóne s 32 GB RAM.

32 GB RAM sa môže už čoskoro objaviť v telefóne

Výrobcovia smartfónov sa medzi sebou radi predbiehajú. Ešte pred časom sme mohli vidieť preteky v tom, kto ponúkne telefón s rýchlejším nabíjaním. Neskôr sa títo výrobcovia zamerali aj na fotoaparáty smartfónov a aj vďaka tomu vieme dnes kúpiť aj model s 200 Mpx fotoaparátom. Zdá sa ale, že výrobcovia sa teraz začali pretekať vo veľkosti RAM.

Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro Max

32 GB RAM, takáto má byť kapacita telefónu, na ktorý poukazuje leaker na sieti Weibo. Táto kapacita je pre mnohých až štvornásobkom toho, čo bežne v telefóne vlastnia. Po nedávnom predstavení modelu s 24 GB RAM od spoločnosti OnePlus však môžeme povedať, že táto hodnota nie je nemožná. Na čo by sme ale takýto telefón mohli využiť?

Herný smartfón či zbytočný prežitok?

Ako sme už spomenuli, priemernou hodnotou veľkosti RAM v smartfónoch je dnes 8 GB. Toto je práve tá ideálna hodnota, ktorú dnes využijeme aj pri náročnejších úkonoch a ocenia ju aj hráči hier. V herných smartfónoch ale vieme nájsť aj 12 či 16 GB RAM, no pri vyšších hodnotách už môžeme povedať, že ide o zbytočnosť.

Dôvodom je najmä to, že väčšia pamäť RAM pri jej nevyužití vie dokonca spotrebovať batériu. Telefón totiž nevie, čo s takýmto množstvom robiť, a tak si hľadá pre ňu využitie aj umelo. Nedávno sme sa ale dozvedeli, že smartfóny by mohli pracovať s umelou inteligenciou, ktorá je na RAM náročná.

Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro Max

Nejakú časť RAM by si teda modely mohli vyhradiť len pre AI, pričom v takom prípade by 32 GB RAM dávalo zmysel. V každom prípade by ale táto hodnota nebola celkovo využiteľná len pre naše úkony. Či však telefóny 32 GB RAM využijú takýmto spôsobom alebo pôjde opäť len o súboj medzi výrobcami, ktorí chcú predstaviť čo najlepší telefón, zatiaľ nevieme.

Zdroj: Digital Chat Station (Weibo)

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.