Nový Mac Pro bude poriadne výkonná mašina.

Jedným z nových zariadení, ktoré firma Apple predstaví v najbližších mesiacoch, bude údajne aj variant stolného počítača Mac Pro s novou verziou procesora M2. Tvrdí to redaktor Mark Gurman z agentúry Bloomberg, ktorý sa špecializuje na Apple a jeho ekosystém.

Vo svojom newsletteri Power On Gurman uvádza, že americký výrobca už testuje Mac Pro s čipsetom obsahujúcim 24 procesorových a 76 grafických jadier, doplnených 192 GB pamäte RAM. Gurman zároveň dodáva, že Apple napokon bude tento počítač ponúkať s dvoma rôznymi čipovými sadami a pôjde o verzie, ktoré on nazýva M2 Ultra a M2 Extreme.

Druhá z nich by podľa neho mala obsahovať až 48 procesorových a 152 grafických jadier spolu s 256 GB pamäte RAM. Redaktor Bloomergu je presvedčený, že tieto čipové sady budú dva až štyrikrát výkonnejšie než čipset M2 Max, ktorý ale Apple ešte ani nepredstavilo. Pre kontext treba spomenúť, že bežný M2 čip má osem jadier procesora a desať v grafickej časti. Spomínaný M2 Max by mal mať 12 procesorových a 38 grafických jadier.

Okrem tohto nového stolného počítača Gurman očakáva, že Apple čoskoro oznámi aj vynovené verzie 14- a 16-palcových MacBookov Pro a tiež nový Mac Mini. Ten by mal mať rovnaký čipset M2 ako je v MacBooku Air z roku 2022, zatiaľ čo notebooky by mali byť vybavené novými čipmi M2 Pro a M2 Max.

V súčasnosti Apple ponúka Mac Pro s 8, 12, 16, 24 a 28 procesorovými jadrami. V prípade tohto 28-jadrového procesora, ktorý je doterajším maximom, ide ale o Intel Xeon.

Zdroj: Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.