Šlo by o mimoriadne veľkú zmenu.

Spoločnosť Apple vraj umožní používateľom svojich mobilných zariadení so systémom iOS nainštalovať si do nich alternatívne obchody s aplikáciami. Tvrdí to redaktor agentúry Bloomberg Mark Gurman, ktorý zvykne mávať presné informácie zo zákulisia americkej spoločnosti.

Tento zámer má byť údajne reakciou na novú legislatívu Európskej únie, ktorej zámerom je zaviesť pravidlá pre veľké spoločnosti pôsobiace v oblasti IT, elektroniky a internetu s cieľom zabezpečiť otvorenosť trhov. Do platnosti vstúpi v roku 2024 a týka sa okrem iného aj nutnosti využívať jednotný USB-C konektor.

Nové zákonné opatrenia EÚ znamenajú, že Apple bude musieť nielen povoliť aplikačné obchody tretích strán, ale zároveň umožniť aj inštaláciu samostatných aplikácií stiahnutých z webu. Na Android zariadeniach ide už roky o bežnú vec, ale v prípade Apple platilo (a stále platí) striktné obmedzenie inštalácie aplikácií výhradne z jeho vlastného obchodu App Store.

Spoločnosti z Cupertina však podľa Gurmana stále zostal istý manévrovací priestor, aby si tieto legislatívne opatrenia vyložila po svojom, respektíve medzi nimi lavírovala. Môže napríklad určiť minimálne bezpečnostné požiadavky na takto inštalovateľné aplikácie, prípadne ich nejakým spôsobom overovať, alebo za ne vyberať poplatky. Zatiaľ nie je ani jasné, či bude do takýchto aplikácií možné inštalovať platobné systémy tretích strán.

Zdroj: Bloomberg.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.