Port by sa mal v nových iPhonoch objaviť už onedlho.

Hoci táto správa po nedávnych zmenách v zákonoch EÚ nie je prekvapením, tak je celkom pozitívne sa konečne dočkať aj oficiálneho potvrdená zo strany spoločnosti Apple. USB-C port bude totiž od roku 2024 v EÚ povinný pre všetky malé zariadenia, ako napríklad smartfóny, fotoaparáty alebo konzoly.

Európsky parlament 4. 10. potvrdil, že USB-C port sa stane novým štandardom pre prenosné zariadenia, a to nielen na nabíjanie, ale aj na prenos dát. Táto zmena bude mať dosah aj na notebooky, ktoré by mali USB-C port prijať do jari 2026.

V nadväznosti na tieto zmeny, spoločnosť Apple pre denník The Wall Street Journal potvrdila, že skutočne nahradí Lightning port, hoci s touto zmenou nie je stotožnená. Zatiaľ však nepadol presný dátum jeho zavedenia, hoci vieme, že Apple veľa času nemá. Je však dlhšie známe, že práve séria iPhone 14 by mala byť poslednou, ktorá Lightning port využívala.

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14

Keďže prechod na USB-C je povinný iba v Európe, tak nie je zatiaľ jasné, s akým konektorom budú iPhony dodávané mimo EÚ. Myslíme si však, že Apple začne USB-C port používať naprieč celým portfóliom, keďže vo svojej ponuke už má produkty, ktoré tento moderný port využívajú. Nechajme sa však prekvapiť, aká bude realita. V každom prípade sa nové modely iPhonov budú v Európe od roku 2024 predávať už iba s USB-C portom.

Je však celkom pochopiteľný aj postoj spoločnosti Apple, ktorá si od svojho vzniku vždy razila vlastnú cestu, a teraz jej niekto (EÚ) diktuje, ktorý hardvér je “ten správny”. Bolo by však veľmi zaujímavé sledovať, ako by sa s touto situáciou vysporiadal Steve Jobs.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.