Konkrétnejšie taký AirTag, ktorý by mohol byť zneužitý na sledovanie osoby s Android zariadením.

Apple AirTag je šikovné zariadenie (našu recenziu nájdete – TU), ktoré si mnohí používatelia veľmi rýchlo obľúbili, pričom je použiteľné mnohými spôsobmi. A to aj takými, ktoré nie sú správne, napr. monitorovanie iných osôb a pod. Apple si však potrpí na bezpečnosti a súkromí, čo sa týka aj tohoto lokalizátora. AirTag dokážu Apple zariadenia nielen využívať, ale ho za určitých podmienok aj odhaliť – ak sa nachádza nejaký čas v ich blízkosti. Odhaliť ho, pochopiteľne, nevedeli Android zariadenia, čo sa nedávno napravilo.

Tracker detectZdroj: Tracker detect
Tracker detect

Apple vydal úplne novú a jednoduchú aplikáciu pre Android zariadenia s názvom – Tracker Detect, ktorá ma zabrániť neoprávnenému sledovaniu ľudí, ktorí používajú konkurenčný operačný systém. V praxi sa s AirTagom nedá sledovať poloha v reálnom čase, no aj napriek tomu sa dá celkom dobre odsledovať, kde sa AirTag a teda aj sledovaná osoba pohybovala.

„Toto riešenie je s ohľadom na súkromie super, no ak chcete AirTag využívať na monitorovanie nejakých zariadení, ktoré by vám mohli odcudziť, tak to prípadným páchateľom umožní ho ľahko odhaliť a deaktivovať, čím bude jeho poslanie zmarené.“

Tracker detectZdroj: Tracker detect
Tracker detect

Aplikácia Tracker Detect má iba jedno poslanie – zistiť prítomnosť AirTagu, ale iba za striktne stanovených podmienok. Tie hovoria o tom, že AirTag nemôže byť v blízkosti vlastníka a zároveň musí byť vo vašej bezprostrednej blízkosti najmenej 10 minút. Po splnení týchto podmienok viete AirTag vo vašej blízkosti veľmi jednoducho vyhľadať – ak sa skenovaním okolia zistí, že takýto predmet je vo vašej blízkosti, tak na ňom môžete nechať prehať zvuk a vyhľadať ho. Následne vám aplikácia ponúkne informácie o tom, ako ho deaktivovať vybratím batérie.

Dodajme, že z popisu aplikácie vyplýva i to, že okrem AirTagu dokáže odhaliť aj iné zariadenia, ktoré sú kompatibilné s Find My network, ako napr. Chipolo Bluetooth tracker.

Zdroj: MacRumors.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE