Slováci si musia bohužiaľ počkať.

Apple oznámil, že zlepšil mapové podklady v aplikácii Apple Mapy pre viaceré krajiny okolo Slovenska. Nové mapy sú dostupné pre Česko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko a Slovinsko. Slováci si bohužiaľ budú musieť na nové mapy počkať, čo je škoda, keďže aktualizáciu dostali všetky susedné krajiny s výnimkou Ukrajiny.

Nové mapy pre spomenuté krajiny sú dostupné pre všetkých používateľov, takže pokiaľ máte iPhone alebo iné Apple zariadenie s aplikáciou Apple Mapy, spustite ju. Zmeny by ste si mali všimnúť hneď, nakoľko vynovené podklady ponúkajú komplexnejšie zobrazenie ciest, budov, parkov, letísk a nákupných centier. Faktom je, že náznak určitých zmien si všimnete aj na mape Bratislavy, ale iba v malej časti (centrum, Kramáre, Staré Mesto, Nové Mesto + Aupark).

Apple vynovil svoje mapy pre niektoré krajinyZdroj: Apple
Apple vynovil mapy pre niektoré krajiny: Porovnanie starých máp (vľavo) a nových máp (vpravo)

Vynovené Apple Mapy prinášajú viacero zlepšení

Apple v tlačovej správe uvádza, že mapy boli od základov prepracované, majú lepšiu navigáciu, bohatšie detaily, presnejšie informácie o miestach a funkcie ako Look Around či Natural Language Guidance (pokyny typu Na najbližšej svetelnej križovatke odbočte doľava). Nové mapy takisto ponúkajú trojrozmerné orientačné body, ako sú Wiener Riesenrad v Rakúsku, Pula Arena v Chorvátsku a Budínsky hrad v Maďarsku.

Apple upozorňuje aj na ďalšie funkcie, ako je navádzanie do jazdných pruhov ešte predtým, ako musíte odbočiť alebo vojsť na vyvýšenú cestu. K dispozícii sú tiež rýchlostné radary. V rámci plánovania trasy si môžete naplánovať až 15 zastávok vopred a automaticky synchronizovať trasy z Macu a iPadu do iPhonu.

Nové mapy v Rakúsku, Česku, Maďarsku a Poľsku obsahujú aj informácie o zastávkach na nabíjanie pre niektoré elektromobily a v rámci odporúčaní analyzujú výškové zmeny a ďalšie faktory na trase. Zlepšenia sa dočkala aj navigácia pomocou MHD a to v spomenutých krajinách a v Slovinsku.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa nových máp dočkáme aj na Slovensku. Drobné zmeny v malej časti Bratislavy však naznačujú, že Apple pripravuje zlepšenie aj pre našu krajinu.

Apple vynovil svoje mapy pre niektoré krajinyZdroj: Apple
Apple vynovil svoje mapy pre niektoré krajiny
Apple vynovil svoje mapy pre niektoré krajinyZdroj: TOUCHIT
Apple Mapy: Drobné rozdiely si môžete všimnúť aj v niektorých častiach Bratislavy v porovnaní so zvyškom Slovenska. Zatiaľ však nejde o plnohodnotné nové mapy

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit