Umelá inteligencia zdokonalila existujúce funkcie a pridala aj zopár noviniek.

Google oznámil viacero zlepšení, ktoré zakomponoval do obľúbenej služby Mapy Google. Novinky sú dostupné od dnešného dňa alebo pribudnú v blízkej budúcnosti a majú jedného spoločného menovateľa – používatelia ich môžu využívať vďaka umelej inteligencii.

Týka sa to zlepšenia funkcií Immersive View a Live View a takisto sprístupnenia nových funkcií, ako sú prehľadnejšie navigačné pokyny, či novinky pre majiteľov elektromobilov.

Google Mapy Immersive viewZdroj: Youtube/Cnet
Mapy Google: Immersive View

Immersive View je tu. Teraz už naozaj

Funkcia Immersive View (podrobné zobrazenie) bola pôvodne predstavená v máji 2022 a predstavuje výborný spôsob, ako preskúmať konkrétne miesto, než sa tam fyzicky vydáte. Funkcia využíva umelú inteligenciu a počítačovú vizualizáciu a spája miliardy záberov zo Street View s leteckými snímkami. Zároveň zobrazuje informácie o počasí, doprave či vyťaženosti daného miesta.

V praxi to znamená, že sa môžete virtuálne vznášať nad budovami a skontrolovať si napríklad, kde sa nachádzajú vchody. Rovnako si môžete pozrieť, ako vyzerá dané miesto v rôznych časoch počas dňa, prípadne, aké by malo byť počasie podľa predpovede. V podrobnom zobrazení sa môžete premiestniť aj na úroveň ulice a preskúmať prevádzky v blízkom okolí a pozrieť sa dovnútra.

Funkciu Immersive View budete môcť od 8. februára 2023 postupne využívať v Mapách Google v lokalitách Londýn, Los Angeles, New York, San Francisco a Tokio. V nasledujúcich mesiacoch ju budú podporovať aj ďalšie mestá, vrátane Amsterdamu, Dublinu, Florencie a Benátok. Google využíva na vytvorenie podrobného zobrazenia neurálne radiačné polia (NeRF), pokročilú techniku umelej inteligencie, ktorá transformuje bežné fotky do 3D podoby.

Mapy Google: Immersive ViewZdroj: Google
Mapy Google: Immersive View

Jednoduchšia orientácia vonku aj vnútri vďaka rozšírenej realite

Vyhľadávanie pomocou funkcie Live View využíva umelú inteligenciu a rozšírenú realitu na to, aby vám pomohlo nájsť v okolí bankomaty, reštaurácie, parky alebo autobusové zastávky. Funkcia je aktuálne dostupná v Londýne, Los Angeles, New Yorku, Paríži, San Franciscu a Tokiu. V nasledujúcich mesiacoch bude k dispozícii aj v Barcelone, Dubline a Madride.

Live View vám môže pomôcť aj na letiskách (aktuálne k dispozícii v Spojených štátoch, Zürichu a Tokiu). V takomto prípade vás pomocou šípok nasmeruje správnym smerom, takže pohodlnejšie a rýchlejšie nájdete najbližšie toalety, salóniky, stanovište taxíkov alebo požičovne áut.

Google oznámil, že Live View pre interiérové priestory sprístupní v nasledujúcich mesiacoch na vyše 1000 nových miestach, vrátane letísk, autobusových staníc a obchodných centier v Barcelone, Berlíne, Frankfurte, Londýne, Madride, Melbourne, Paríži, Prahe, Sao Paule, Singapure, Sydney, Tchaj-pej a Tokiu.

Mapy Google: Live ViewZdroj: Google
Mapy Google: Live View

Prehľadnejšie navigačné pokyny

Google čoskoro zlepší navigačné pokyny pre pešiu chôdzu, bicyklovanie alebo cestovanie pomocou hromadnej dopravy. V praxi to sa to prejaví tak, že Mapy Google budú zobrazovať prehľadnejšie pokyny aj na obrazovke prvotného náhľadu alebo na zamknutej obrazovke. K dispozícii budete mať aktualizovaný čas príchodu a pokyny, kde odbočiť.

Tieto informácie sú aktuálne dostupné až po odomknutí telefónu, otvorení aplikácie a zapnutí navigácie. Nové prehľadnejšie pokyny budú dostupné počas nasledujúcich mesiacov pre Android aj iOS a budú tiež kompatibilné s funkciou Live Activities v systéme iOS 16.1.

Mapy Google: Prehľadnejšie pokynyZdroj: Google
Mapy Google: Prehľadnejšie pokyny

Nové funkcie pre majiteľov elektromobilov

Mapy Google v neposlednom rade ponúknu aj nové funkcie pre majiteľov elektromobilov, ktoré majú priamo v sebe integrovanú službu Mapy Google. Aplikácia automaticky navrhne najlepšiu zastávku na základe aktuálnej premávky, stavu nabitia a očakávanej spotreby energie. Táto funkcia je teraz dostupná aj pre kratšie cesty. Ak vám navrhovaná nabíjacia stanica nevyhovuje, niekoľkými kliknutiami ju ľahko vymeníte za inú.

Novinkou je tiež filter pre veľmi rýchle nabíjanie, pomocou ktorého môžete nájsť stanice s nabíjačkami s výkonom 150 kilowattov a vyšším. Pre mnohé elektromobily to znamená dostatok energie za menej ako 40 minút. Vo výsledkoch vyhľadávania sa tiež zobrazí informácia, či sa nachádza nabíjačka na miestach, ako je napr. supermarket.

Mapy GoogleZdroj: Google
Mapy Google: Nové funkcie pre elektromobily
Mapy GoogleZdroj: Google
Mapy Google: Nové funkcie pre elektromobily

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit