Najlepšou správou tejto prezentácie bolo, že Apple Watch 3. generácie sa budú predávať za 199 USD. Na Slovensku by to malo byť 229 Eur, čo je veľmi zaujímavá ponuka.   

Ešte pred samotným predstavením produktu bola časť prezentácie venovaná rekapitulácii funkcií zameraných na zdravie používateľa v predošlých generáciách Apple Watch. Odprezentované boli príbehy rôznych ľudí, ktorým tieto inteligentné hodinky pomohli v prípade zdravotných komplikácií – zameranie na funkciu EKG a následne tam boli aj ľudia, ktorí sa cítia byť za pomoci Apple Watch aktívnejší.  

Teraz sa poďme pozrieť  na to, čo prináša 5. generácia Apple WatchNovinka je z pohľadu dizajnu totožná s minuloročným modelom  – zmeny nie sú žiadne. Celkovo je však noviniek nejako málo, čo nás prekvapilo, čakali sme viac inovácií.  

Najvýraznejší update dostal Retina displej, ktorý bude stále rozsvietený, pričom to nebude mať extra vplyv na výdrž batérie. Môžeme ho nazvať aj “Always-on”. Funguje jednoducho – všetky informácie budú na ploche displeja neustále zobrazené, akurát v špeciálnom režime zníženého jasu. Normálne podsvietenie sa zapne až po otočení zápästím alebo klepnutím na displej – ako to bolo aj doposiaľ. Integrovaná LTPO technológia šetrí displej počas energeticky náročných režimov (zmena režimov podsvietenia a pod.) a nové Apple Watch 5 majú aj variabilnú obnovovaciu frekvenciu displeja – 1 až 60 Hz.  

Druhou novinkou je integrácia kompasu, ktorý poslúži v navigačných aplikáciách, pričom sa podľa neho bude dať pekne orientovať – aj bez prítomnosti iPhonu. V mapách budete vidieť presný smer chôdze, jazdy a pod. V kombinácii s ukazovateľom nadmorskej výšky to bude dobre použiteľný prvok.  

Ďalšie novinky, ako meranie okolitého hluku, sledovanie menštruačných cyklov a pod. patria skôr pod krídla nového Watch OS 6. Samozrejmosťou zostáva meranie EKG a všetky funkcie, ktoré majú Apple Watch 4. generácie.  

Nevynecháme ani batériu, ktorá má hodinkám poskytovať celodennú výdrž, presnejšie bolo uvedené, že to bude 24 hodín. Stále málo, takže toto za novinku nepovažujeme! Inováciou prešla aj funkcia SOS volania, ktorá dokáže v prípade LTE modelov vytočiť medzinárodné číslo núdzovej linky – samozrejme, aj bez prítomnosti iPhonu. Malo by to fungovať v 150 krajinách, čo môže postupom času znamenať, že bude LTE verzia dostupná vo viacerých krajinách – možno aj na Slovensku. Zatiaľ tomu tak nie je.  

Napokon nemohli chýbať ani nové remienky, ciferníky a ich rôzne kombinácie (Apple Watch Studio). Časť záujemcov poteší fakt, že nový model bude dostupný vo viacerých materiálových prevedeniach – hliník, oceľ a očakávaná keramika. Apple nezabudol podotknúť, že hliník je 100% recyklovaný. Farebné prevedenia zostávajú klasikou.  

Cena: Hliníkový GPS model – 499 Eur   

Dostupnosť: od 20 septembra / predobjednávky sú aktívne  

Prečítajte si aj:

Privítajte najvýkonnejšie smartfóny tohto roku: Apple predstavil nový iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max (poznáme ceny a dostupnosť)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE