S informáciou prišla nová štúdia realizovaná na vzorke 588 ľudí.

Nedávno Apple predstavil trojicu nových iPhonov a nové hodinky Apple Watch. Tie zaujali svojim väčším displejom, no najzaujímavejšou novinkou bola prítomnosť kvalitného EKG senzoru. Ten bol doteraz k dispozícií len v ordináciách kardiológov. Oproti klasickému zariadeniu majú však hodinky jedno mínus, ktorým je možnosť snímania dát iba na zápästí. Klasické EKG totiž zaznamenáva niekoľko bodov v rôznych častiach tela.

Napriek tomu sa ukázalo, že hodinky si vedia zachovať mimoriadne vysokú presnosť. Štúdia, ktorú financoval Apple a spolupracovala na nej aj Stanford Medicine, sa realizovala na vzorke 588 ľudí. Približne polovica z nich mala už oficiálne diagnostikovanú fibriláciu predsiení. Senzor EKG spoločne s algoritmom, ktorý vytvoril Apple diagnostikoval predmetnú diagnózu správne až v 98% prípadoch. 

Senzor EKG v Apple Watch má byť však pomôckou, ktorá môže zachrániť život. Nejedná sa totiž o oficiálne medicínske zariadenie. Každopádne aj záznamy z EKG v hodinkách môžu pomôcť pri diagnostike rôznych problémov so srdcom. Bude však nutné, nájsť si lekára, ktorý rád pracuje s modernými technológiami. 

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Apple Watch Series 4 oficiálne: Majú väčší displej, EKG či detektor pádu