Apple okrem iOS 14macOS BigSur predstavil aj nový iPadOS, watchOS 7 a inovovaný HomeKit. Možno sa to nezdá, no zmien (hlavne tých pod povrchom) je viac než dosť. Začala sa písať nová kniha?

iPadOS (bez číselného označenia)

V rámci iPadOS ide o takmer totožné novinky, ktorými disponuje iOS 14, ale v ponuke je aj niekoľko privátnych zaujímavostí. Hlavnou inováciou je komplexná zmena dizajnu prostredia a rôznych aplikácií, ako aj funkcia fulltextového vyhľadávania v rámci celého systému/súborov. V zásade ide o prispôsobený Spotlight z macOS, čo je výborná správa. Prepracovanejšie budú aj miniaplikácie na domácej ploche, ktoré budú ešte viac konfigurovateľnejšie a inteligentnejšie – dokážu sa prispôsobovať vašim návykom a zobrazovať relevantné informácie v daný deň a čas.

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

Apple plánuje opustiť Intel, pričom chce prejsť na vlastné multiplatformové procesory, čoho výsledkom je aj fakt, že macOS sa začína podobať na iPadOS. Dôkazom toho je nie len redizajn macOS, ale aj rôzne aplikácie. Apka Fotky je v rámci iPadOS a macOS takmer rovnaká a ponúka veľmi podobné možnosti. To sa týka aj súborov, ktoré sa začali viac podobať na Finder, čo si používatelia už dlhodobo želali. Sme zvedaví, čo všetko bude iPadOS zvládať – očakáva sa ešte veľa noviniek, ktoré sa budú postupne odhaľovať. V rámci redizajnu ešte dodajme, že Apple sa zameral viac na pop-up okná, ktoré sú menej rušivé a lepšie integrované. Napr., ak vám niekto bude volať na iPad, tak sa nezmení celá plocha na ozrutné oznámenie, ako doposiaľ, ale vyskočí iba malé okno s oznámením o prichádzajúcom hovore.

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

Nové funkcie neobišli ani ceruzku, teda Apple Pencil. Inovovaný softvér a pokročilé strojové učenie bude vedieť efektívne digitalizovať/prepisovať rukou písaný text, a to nie len v poznámkach, ale v rámci celého systému. Rukou písaný text zadáte do ľubovoľného poľa a systém ho automaticky prepíše na strojový text. V poznámkach môžete rôznymi novými spôsobmi pracovať s textom, čím sa reálne zvýši produktivita a rýchlosť práce s Apple Pencil. Okrem textu vie nový softvér rozpoznávať aj rukou kreslené tvary, ktoré prekonvertuje do geometricky dokonalého celku.

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

Inováciou prešli aj správy a mapy, ktoré ponúkajú rovnaké možnosti a novinky ako v iOS 14 – všetko nájdete v TOMTO článku. Nezabudlo sa ani na iPadOS verziu prehliadača Safari, ktorý sa taktiež začína podobať na ten v macOS. Okrem toho, že je v najnovšej verzii podstatne rýchlejší, tak obsahuje aj natívny Apple prekladač, ktorý preloží každú webovú stránku do požadovaného jazyka (sme zvedaví, či tam bude aj Slovenčina). Okrem toho sa zlepšila aj bezpečnosť a pribudli nové prvky. Safari bude monitorovať heslá a upozorňovať vás, ak bude niektoré z vašich hesiel slabé, resp. z pohľadu ochrany súkromia nebezpečné.

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

V rámci všeobecnej bezpečnosti a ochrany súkromia pribudli viaceré novinky. iPadOS vás bude nerušivým indikátorom v stavovej lište informovať o tom, že aktuálne spustená aplikácia používa mikrofón alebo fotoaparát. V ovládacom centre môžete zistiť aj to, ktoré nedávno používané aplikácie tieto prvky využili. Približná poloha: v rámci niektorých aplikácií si budete môcť zvoliť, či sa má používať vaša presná poloha alebo iba približná. Ako iOS 14, tak aj iPadOS umožní v rámci prihlasovacej metódy Sing In With Apple preregistrovanie už používaných služieb.

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

WatchOS 7

Jablčné hodinky sa dostanú na novú úroveň – konečne ponúkajú dlho dopytované funkcie. V prvom rade spomeňme, že aplikácia Aktivita sa mení na Fitness (v rámci celého ekosystému), pričom v nej pribudnú aj štyri nové aktivity, ktoré sa týkajú tanca, strečingu a funkčných cvikov. Aktuálna situácia s Covid-19 nás prinútila dbať na častú hygienu rúk, načo zareagoval aj Apple – do nového watchOS zakomponoval automatickú detekciu umývania rúk s časovačom. Ak si budete umývať ruky menej ako 20 sekúnd, tak vás hodinky upozornia na to, aby ste ešte pokračovali. Taktiež vám môžu po príchode domov pripomenúť, aby ste si nezabudli umyť ruky – praktické alebo ďalšia otrava k dýchaniu a vstávaniu!?

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

V rámci aktualizácie nemôžu chýbať ani nové ciferníky s rozšírenou možnosťou konfigurácie jednotlivých miniaplikácií, ale aj s možnosťou zdieľania vami vytvorených ciferníkov. Mapy pre Apple Watch ponúkajú rovnako ako iOS mapy navigáciu pre cyklistov s podrobnými informáciami, ktoré sú prispôsobené na malý displej hodiniek. Okrem toho je v ponuke aj vylepšená Siri, ktorá je nie len múdrejšia, ale aj rýchlejšia. Napokon treba spomenúť aj úplne nový Apple prekladač, ktorý je konkurenciou pre Google Translate. Slovenčinu v úvode nehľadajte, tá príde (možno) neskôr.

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

Sen sa stal skutočnosťou – watchOS 7 ponúkne monitorovanie spánku. Po tejto funkcii túžili mnohí používatelia a Applu trvalo relatívne dlho, kým túto aplikáciu spracoval do prijateľnej podoby. Monitorovanie spánku funguje automaticky – keď si ľahnete, tak sa automaticky zaháji sledovanie spánku, pričom sa zapne režim nerušiť, vypnú sa zvuky a zabráni sa prebudeniu obrazovky. Na komplexné monitorovanie spánkovej aktivity využívajú hodinky, okrem iného, akcelerometer, ktorý zaznamenáva jemné pohyby a rozlišuje sa tak tvrdý spánok od bdenia a pod.

Ráno, resp. po zobudení sa vám na displeji zobrazí jednoduchá správa s aktuálnym počasím a stavom batérie. Ak vstanete pred alarmom, zobrazí sa otázka, či ho chcete vypnúť. V aplikácii Zdravie nájdete graf analýzy spánku, ktorý ukazuje ako ste spali v daný deň, týždeň a pod. Apple myslel aj na batériu – ak pôjdete spať s kapacitou batérie pod 30%, tak budete upozornení, aby ste ich hneď ráno nabili. Ak dáte ráno hodinky na nabíjačku, tak už nemusíte sledovať stav nabitia – keď budú nabité na 100%, tak vám príde na iPhone notifikácia.

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

HomeKit novinky  

Aj HomeKit dostal nový dizajn, ktorý je na prvý pohľad zaujímavejší a ovládanie sa zdá byť intuitívnejšie. Podstatou sú však nové funkcie, ako napr. navrhované automatizácie (ak pridáte do HomeKit systému nové príslušenstvo, tak vám aplikácia automaticky navrhne užitočné automatizácie, aby ste daný produkt využili čo najlepšie), stav domova (táto funkcia bude hrať prím, pričom na úvodnej ploche zvýrazní a uprednostní to príslušenstvo, ktoré vyžaduje najviac pozornosti), adaptívne osvetlenie (svetlá v rámci HomeKit systému môžu meniť intenzitu a teplotu podľa aktuálneho času), definovanie zón záberu v kamerách (podporované kamery budete môcť nastaviť tak, aby snímali pohyb iba vo vami vyhradenom priestore – tzv. virtuálna brána) a rozpoznávanie tvárí (HomeKit bude spolupracovať s aplikáciou Fotky, z ktorej si môže brať rôzne informácie, napr. mená označených osôb/tvárí, vďaka čomu vám môžu chodiť presnejšie notifikácie – napr. že vaše dieťa práve prišlo domov zo školy a pod.).

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

iPad OS, Watch OS 7, HomeKit

Na záver dve bonusové novinky zo sveta AirPods Pro

Nový softvér v AirPods Pro ponúkne excelentný zážitok z počúvania – podľa Apple. Priestorový zvuk s dynamickým sledovaním natočenia hlavy umiestňuje „kanály“ zvuku na správe miesto, čím sa vytvára zaujímavý efekt, ako by ste boli v kine alebo koncertnej sále. Druhou novinkou sú upozornenia na nabíjanie AirPods Pro v správnom čase – vašim návykom sa prispôsobujú aj slúchadlá, ktoré vás upozornia na to, že je vhodné ich nabiť, aby ste mohli plnohodnotne pokračovať vo vašich aktivitách, a pritom počúvať hudbu.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Apple predstavil nový iOS 14: Všetky podstatné novinky na jednom mieste

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE