Zaujímavý názov, ale v rámci Apple sme už na zvláštnosti zvyknutí. Podstatou sú však novinky, ktoré nás celkom zaujali.   

Základom je vedieť, že macOS sa vizuálne a čiastočne aj funkčne približuje k iPadOS, resp. k iOS. Apple podstatne zmenil celkový dizajn nového softvéru, ktorý je prehľadnejší, ale aj vizuálne príťažlivejší. Najbadateľnejšou novinkou je ovládacie centrum, ktoré je veľmi podobné tomu z iOS zariadení. Dá sa tu jednoducho regulovať jas, meniť hlasitosť, aktivovať Wi-Fi, Bluetooth, režim nerušiť + veľa iného. Ovládacie centrum sa dá prispôsobiť podľa predstáv používateľa, čo je dobrá správa.

Nechýba ani inovovaný postranný panel s widgetmi a zoskupenými notifikáciami, ktoré sa taktiež dajú prispôsobovať podľa preferencií používateľa. Redizajnom prešiel aj samotný Finder, ktorý je prehľadnejší a Spotlight vyhľadávanie komplexnejšie, rovnako ako v prípade nového iPadOS. Okrem toho si nový macOS Big Sure prepožičal množstvo inovovaných aplikácií z iOS 14, ako sú napr. mapy, prepracované správy (iMessage), fotky, novinky v rámci zabezpečenia a pod. Poriadnej a hlavne potrebnej aktualizácie sa konečne dočkala aj natívna aplikácia Mail, ktorá je prehľadnejšia, rýchlejšia, ponúkne presnejšie vyhľadávanie a viacero produktívnych noviniek.

Veľká časť prezentácie macOS Big Sure bola venovaná prehliadaču Safari, ktorý je vraj až o 50% rýchlejší ako konkurenčný Google Chrome, menej energeticky náročný a samozrejme bezpečnejší. Áno, redizajn sa týka aj tejto aplikácie, ktorá ponúka prepracovanejšiu správu kariet (rýchly náhľad pomocou kurzora, jednoduchšie zatváranie viacerých kariet a pod.), plne konfigurovateľnú úvodnú obrazovku, možnosť zmeny pozadia, ale aj inovovanú správu hesiel. Safari vás bude upozorňovať na všetky uložené heslá, ktoré by mohli byť potencionálnym rizikom (rôzne zaznamenané úniky, jednoduché heslá a pod.). Okrem zvýšeného výkonu sa konečne dočkáme aj natívneho prekladača priamo v Safari, ktorý dokáže preložiť všetky stránky do požadovaného jazyka. Máme však obavy, že Slovenčina v prvej vlne nebude.

Apple nezanevrel ani na systém Catalyst, teda zjednotenie aplikácií naprieč systémom. V ponuke budú ďalšie multiplatformové aplikácie, ktoré ihneď po nainštalovaní verejnej beta verzie vyskúšame. Tešíme sa aj na nové funkcie natívneho rozšírenia na úpravu fotografií a videí, ktoré ponúkne podstatne viac možností ako doposiaľ. Na záver dodajme, že počas prezentácie bolo spomenuté, že niektoré macOS zariadenia budú mať predinštalované aplikácie Final Cut Pro a Logic Pro X, no nie je úplne jasné, za akých podmienok, resp., v akej hardvérovej konfigurácii (základný model to asi nebude).

Ako je našim zvykom, hneď po uvoľnení verejnej beta verzie nového systému ju nainštalujeme a vyskúšame, aby sme vám v predstihu priniesli podrobný prehľad noviniek z praxe, ktorých bude násobne viac ako sa spomínalo v samotnej prezentácii.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Apple predstavil nový iOS 14: Všetky podstatné novinky na jednom mieste

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE