Apple predstavil najnovšie verzie všetkých operačných systémov (iOS, iPadOS, WatchOS, TvOS a macOS). Hneď v úvode bol predstavený nový iOS 14, ktorý prináša zásadne zmeny. Tak sa na to pozrime!

Nový štýl a zaujímavé možnosti (veríme, že aj stabilita a bezpečnosť). Uplynulý týždeň sme vydali článok, v ktorom sme zhrnuli viaceré novinky, ktoré by mohol nový iOS 14 obsahovať a veľká časť z nich sa aj reálne potvrdila.

Najväčšou novinkou sú Widgety priamo na domovskej obrazovke – tak ako ich poznáme z Android zariadení. Už to nebude iba postranný panel, ako tomu bolo doposiaľ. Widgety sa dajú rôzne prispôsobovať, premiestňovať a zväčšovať podľa potrieb používateľa. Samozrejmosťou budú aj viaceré možnosti zobrazenia jednotlivých widgetov + centrálny inteligentný widget, ktorý sa dokáže prispôsobovať vašim návykom podľa dennej doby a pod. Vyzerá to výborne, konečne bude domáca obrazovka živšia!

Potvrdila sa aj knižnica aplikácií, teda zoskupenie všetkých nainštalovaných aplikácií na jednom mieste, kde budú rozdelené podľa skupín. Chýbať nesmie ani jednoduché vyhľadávanie aplikácií, a to hlavne z toho dôvodu, že už nebude nutné mať všetky aplikácie zobrazené na „XY“ plochách. Tie môžete jednoducho vypnúť a aj keď budete mať 200 aplikácií, tak je možné používať iba jednu plochu s tými najdôležitejšími a ostatné budú dostupné vo vyhľadávaní, resp. v spomínanej knižnici.

Obraz v obraze, tak ako ho poznáme z iPadOS sa dostal aj do iOS 14, a to v mierne vylepšenej verzii. Ako funguje? Keď si napr. pustíte nejaké video, tak ho môžete jednoducho minimalizovať a pracovať na niečom inom, pričom stále sledujete daný obsah v malom okne, ktoré môžete v rámci obrazovky ľubovoľne presúvať, zväčšovať/zmenšovať alebo odsunúť nabok a znovu vytiahnuť (video by sa malo v tomto prípade automaticky pozastaviť). Fajn funkcia, no nevieme či úplne využiteľná na tak malej obrazovke.

Minimalistická a múdrejšia Siri – Ak ohlásite vašu Apple asistentku, tak sa nezobrazí na celej ploche, ako je tomu teraz, ale iba ako malá bublina v spodnej časti, čo sa nám páči. Nebude to tak rušivé – avšak, ak sa začnete „dohadovať“, tak sa objaví „pop-up“ okno s textovým prepisom konverzácie, prípade môžete zadávať aj textové príkazy, to zostalo zachované. K Siri patrí aj diktovanie textu, po novom tvorba hlasových poznámok, ktorá bude teraz prebiehať priamo v rámci zariadenia, takže ak stratíte internetové pripojenie, text zostane zachovaný. To je nie len praktické, ale sa tým zvyšuje aj miera zabezpečenia osobných údajov a súkromia – všetko zostáva v telefóne.

Google Translate, teda pardon, Apple Translate! Áno, Apple predstavil nové rozšírenie a aplikáciu v jednom, ktorá bude fungovať na viacerých zariadeniach. V zásade ide o jednoducho spracovaný prekladač, ktorý dokáže pracovať aj v off-line režime. Okrem toho má aj funkciu prekladania dialógu dvoch osôb v rôznych jazykoch – v reálnom čase, čo môže byť super pomôcka pri cestovaní do exotických krajín. Samozrejme, ak bude daný jazyk podporovaný. Zatiaľ ich je iba pár, nové majú pribudnúť už čoskoro, no na Slovenčinu si ešte počkáme. Takže dobré, ale Google nám Slovákom pomôže stále viac :).

Novinky ponúknu aj Apple Mapy, ktoré budú fungovať ako miestny sprievodca, pričom budú používateľom zobrazovať zaujímavé tipy na miesta, ktoré sa oplatí navštíviť. Veľmi nás potešilo, že Apple Mapy konečne ponúknu navigáciu aj pre cyklistov, ktorá je detailne prepracovaná, no nie pre všetky mestá. Tie budú postupne pribúdať.

Skvelá správa? Navigácia pre elektromobily! Apple Mapy budú po novom vedieť vypočítať trasu aj pre elektromobil, pričom zohľadnia váš dojazd a budú vás navigovať tak, aby ste počas cesty mohli vaše auto dobiť a pokojne pokračovať do cieľa. Nebudete musieť plánovať, Apple Mapy to spravia za vás, automaticky a rýchlo, stačí zadať pár údajov – v úvode bude táto funkcia komplexne spolupracovať s automobilmi značky BMW a FORD.

Vylepšením prešli aj Správy (iMessage). Ako sme avizovali, novinkou je hlavne prehľadnejší skupinový chat s viacerými možnosťami, ako napr. označovanie konkrétnej osoby v skupinovej iMessage komunikácii. Ako celok táto funkcia umožní stlmiť upozornenia na vami zvolenú skupinovú komunikáciu, no ak budete konkrétne označený (aj v skrytom vlákne), tak vám upozornenie príde a pod.

Okrem toho pribudlo aj „pinovanie“ dôležitých správ, ktoré budete mať vždy na vrchu, aby ste sa im mohli venovať. Určite poteší aj prepracovanejšie fulltextové vyhľadávanie, ktoré by malo konečne fungovať tak, ako má. Chýbať nesmie ani nový, zaujímavejší a hravejší dizajn aplikácie. Jasné, aj Memoji pribudli, tie predsa nemôžu chýbať.

Apple Clips – novinka, ktorá pomôže a nezahltí váš iPhone zbytočnými aplikáciami. Apple Clips je šikovné rozšírenie AppStore. Ak budete chcieť zaplatiť za nejakú službu (ktorá má v AppStore reálnu aplikáciu), jedlo a pod., tak to môžete urobiť aj bez toho, aby ste mali nainštalovanú plnú verziu aplikácie danej služby – stačí načítať QR kód alebo priložiť iPhone k NFC čipu, pričom sa otvorí mini verzia aplikácie (pop-up okno) a vy sa v rýchlosti overíte + zároveň zaplatíte – všetko v rámci vášho Apple konta. To je výborné riešenie, ktoré odbremení iPhone od málo používaných aplikácií rôznych služieb. Otázkou je, či to bude v našej krajine vôbec využiteľné.

Ďalšou potvrdenou novinkou je inovácia aplikácie Apple CarPlay, ktorá ponúkne možnosť zmeny pozadia, ale aj úplne nové systémové aplikácie, ako je napr. vyhľadávač nabíjacích staníc pre elektromobily, vyhľadávač reštaurácií, zaujímavých miest a pod. Apple CarPlay využívame v každom aute, ktoré ho podporuje, takže sa na novinky tešíme a určite ich overíme v praxi.

Konečne sme sa dočkali! iPhone ako kľúč od auta – Apple CarKey. O tomto sa hovorí už niekoľko rokov a teraz je ten čas, kedy sa to pretaví do reality. Od roku 2021 bude možné iPhone používať ako kľúč od auta ­– zatiaľ iba v rámci automobilov značky BMW. V priamom prenose mal premiéru aj nový model BMW radu 5, ktorý vyzerá výborne. Ale to je teraz vedľajšie. iPhone bude vďaka NFC čipu a bezpečnostnému U1 čipu slúžiť ako kľúč od auta, ktorý môžete jednoducho zdieľať aj s inými osobami, napr. rodinnými príslušníkmi. Zadáte akú dobu má dočasný kľúč platiť a odošlete ho v rámci zabezpečenej komunikácie.

Samozrejmosťou je spolupráca s FaceID, ktoré bude zakaždým použité ako verifikácia majiteľa auta – následne otvoríte auto, vložíte telefón do priestoru s bezdrôtovým nabíjaním a môžete naštartovať. Ak telefón stratíte alebo vám ho odcudzia, tak kľúč môžete okamžite deaktivovať cez vaše Apple ID. Na funkčnosť tejto novinky sme veľmi zvedaví!

Medzi posledné novinky patrí inovované prepínanie „jablčných“ slúchadiel medzi zariadeniami, ktoré bude fungovať precíznejšie. Systém bude preferovať telefonické hovory, takže ak budete pozerať napr. na iPade YouTube (naše videá) a zazvoní vám iPhone, tak sa slúchadlá automaticky prepnú na iPhone, aby ste si mohli v pohode vybaviť telefonát. Po skončení sa automaticky prepnú „airpody“ späť.

Na záver iOS noviniek treba spomenúť aj bezpečnosť, ktorá dosiahla opäť novú úroveň – inováciou prešla prihlasovacia metóda Sing In With Apple (možnosť preregistrovania už používaných služieb) a novinkou je aj skrytá systémová funkcia, ktorá bude dávať pozor na to, kto sleduje vašu aktivitu na webe a v aplikáciách.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

iPadOS, watchOS 7 a inovovaný HomeKit: Očakávané funkcie sa stali realitou (+ bonus)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE